Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poníženě kloubouček v ruce, promiňte čínská vrchnosti

Asi tak by se dal charakterizovat počin našich čtyř nejvyšších ústavních činitelů v onom slavném prohlášení čtyř po schůzce ministra Hermana s Dalajámou. A čeho dosáhli?

Na poníženou ustrašenou deklaraci našich nejvyšších zvolených státních činitelů přišla odpověď od jednoho z nižších úředníků čínského ministerstva zahraničí, že je to tedy pěkné, ale že dále od nás Čína očekává nějaké činy.

            Co si pod tím říše středu představuje vzkázala po několika málo dnech, když prohlásila, že dostavbu našich atomových elektráren by měli dělat Číňané a nikdo jiný. Výběrovým řízením na zhotovitele se netřeba zdržovat. Toto prohlášení by mohlo vyvolat úsměv, kdyby ...

            ... kdyby se hned neozvali představitelé ČEZu a nezačali snášet argumenty, proč vlastně mají Číňané pravdu. Odbornou polemiku teď vynechám.

            Velmi úsměvná je tady role předsedů Senátu a Poslanecké sněmovny, Štěcha a Hamáčka. Pár dnů poté, co vše s poníženou deklarací vyšlo najevo, se v médiích rozčilovali, že to měla být záležitost důvěrná. Deklarace měla být odeslána diplomatickou poštou a mělo být ticho po pěšině. Tady ani tak nejde o to, jestli to vyslepičil někdo z Hradu, nebo ne, tady jde o to, že si oba pánové jsou vědomi toho, že dělají něco nemravného a nechtěli, aby se o tom vědělo. Je otázkou, kolik takových nemravností už napáchali.

            Senátor Štěch zašel ještě dál, když se mu po dalších několika dnech v hlavě rozležely všechny skutečnosti a v televizi prohlásil, že s tou deklarací sice souhlasil, ale jen ústně, a nikdy ji nepodepsal. Takže vlastně takové, já vlastně skoro nic, ale možná něco. Fuj!

            Celé to spustilo ono pověstné setkání ministra kultury Hermana s představitelem jednoho z mnoha náboženství Dalajámy, který už ani oficielně neusiluje o odtržení Tibetu od Číny. Do dnes se celá diskuse odvíjí o tom, že se s ním měl setkat soukromě a nikoliv na ministerstvu. Pánové jsou asi slepí, nebo zaslepení.

            Slovenský prezident Kiska se s Dalajámou setkal soukromě v restauraci. Nikoliv na Hradě, ani na nějakém ministerstvu, ani v kanceláři nějakého úřadu. A diplomatická depeše Číny byla jednoznačná: Jen počkejte, to bude mít následky! To si vážně naši pánové ústavní činitelé myslí, že by bylo s Čínou něco jinak? Že kdyby se ministr Herman sešel s Dalajámou nikoliv na ministerstvu, ale třeba U Fleků, že by bylo vše jinak? Nebylo. Jenom si děláme do kalhot, poníženě se hrbíme a Čína, jako každá východní mocnost, v tom nevidí úctu, ale slabost. Jak už ostatně onen úředníček oznámil.

            K tomu jen taková drobná poznámka o tom, kdo je hlavním motorem toho všeho - prezidentu Zemanovi. Ona kauza o vyznamenání/nevyznamenání pana Bradyho, má jednu zajímavou souvislost, která docela uniká pozornosti. Hrad tvrdí, že pana Bradyho vyznamenat nechtěl, vyznamenání nepřipravoval a panu Bradymu nic v tom smyslu neoznámil. A prezidentův mluvčí Ovčáček hned na počátku celé aféry, když jako vždy hledal stovky lživých výmluv, oznámil, že prezident Havel TAKÉ panu Zilkovi udělení vyznamenání na poslední chvíli zrušil. K tomu netřeba nic dodávat.

            Objevují se spekulace, že z těch kšeftů má něco kápnout pro ČSSD. Ti tři nejvyšší ústavní činitelé jsou z této strany, prezident Zeman z ní pochází a šedá eminence v pozadí - Jaroslav Tvrdík - byl za ní i ministrem. Vzhledem k obchodním praktikám čínských soudruhů a jejich finančním možnostem, by se určitě nějaká ta nezdaněná koruna našla. To není jako u nás, kde už vládne Kontrolní hlášení a přijde EET. Ostatně tyto praktiky už naznačoval David Rath ještě před tím než byl odsouzen. Ale už je zticha, asi mu bylo něco naznačeno. Ostatně mrtvol je kolem ČSSD za posledních dvacet let už dost. Pokud tomu tak opravdu je, tak tu prezident Zeman tentokrát hraje roli jenom toho užitečného id**a. I když si samozřejmě myslí opak.

            Je docela zajímavé, že tyto docela zřetelné skutečnosti nevidí nejvyšší kritik těchto praktik a konkurent ČSSD ministr Babiš. Mlčí a mlčí a mlčí. Tak si jen říkám, že by byl na obzoru i nějaký společný česko-čínský potravinářský podnik?

            Faktem je, že finance hýbou světem. Ale nikoliv čínské investice, jak se nám snaží nakukat prezident Zeman, ale čínské úplatky, jak vše naznačují skutečnosti. Ale co mě na tom štve, je, že z celého národa dělá tahle vrchnost jenom šašky. 

-------------------------

Doplněno 01.11. v 18:10. Další pohlavár ČSSD ministr Zaorálek se nechal slyšet, že setkání ministra Hermana s Dalajámou je totéž, jako kdyby se za první republiky setkal nějaký ministr československé vlády za zády vlády s Konradem Henleinem. Je třeba to rozebírat? 

01.11. 18:48: A už se omluvil. Že by si už začínali uvědomovat, že někde přeci jen leží hranice? 

02.11 03:20: Čínská strana zrušila schůzku s ministrem Jurečkou. Něco mi říká, že ta ponížená poklona byla totálně na nic. 

Autor: Tomáš Flaška | úterý 1.11.2016 12:07 | karma článku: 41,62 | přečteno: 3148x
  • Další články autora

Tomáš Flaška

Petiční humbuk ANO, aneb srovnání Čechů a Slováků

ANO před měsícem začalo sbírat podpisy pod čtyři petice. A prý to dopadlo perfektně. V tom případě to ale na Slovensku dopadlo hvězdně.

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 25,59 | Přečteno: 737x | Diskuse| Společnost

Tomáš Flaška

Takhle se to dělá, když nemám kde parkovat

Postavit parkovací dům s označením P+R v centru města (konkrétně Liberce), to je už odvaha. A prošlo to.

15.4.2024 v 17:19 | Karma: 26,01 | Přečteno: 1050x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Flaška

Vzpomínka na letošní lyžařskou zimu

V Čechách už jen běžkuji. Sjezdové náčiní vyvážím zásadně do Alp. Letos nám to s počasím vyšlo, tak se trochu pokochejme společně.

15.4.2024 v 4:44 | Karma: 13,72 | Přečteno: 345x | Diskuse| Cestování

Tomáš Flaška

Tak tohle je už opravdu síla, pane Babiši

Nikdy jsem si o hnutí ANO a jeho lídrovi iluze nedělal, to ví každý. Ale říkám si, kde je to pověstné dno?

10.4.2024 v 12:58 | Karma: 43,22 | Přečteno: 6487x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Flaška

Dezinformátor ten lehký život má

Nikdo se ho totiž na nic neptá. Otázka je, jestli to dělá z hlouposti, nebo se zlým úmyslem. V každém případě lhát je špatně. A on se jenom ukájí tím, jak mu klaka tleská.

9.4.2024 v 15:17 | Karma: 31,66 | Přečteno: 1116x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  11:20

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32,  aktualizováno  11:19

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  11:19

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  11:18

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

  • Počet článků 1310
  • Celková karma 33,89
  • Průměrná čtenost 3002x
Co mě štve, o tom rád napíšu. Ale i rád něco pochválím. Mám rád hory, lyžování a horské kolo. Živím sám sebe a svou rodinu, nejsem u nikoho zaměstnán, ani nikoho nezaměstnávám. Pracuji si sám za sebe, pro sebe, své klienty a samozřejmě i státní kasu. Nebereme žádné dávky ani podpory. Nic jsem nezprivatizoval ani nezrestituoval. Pokud chcete, napište mi: tflaska@seznam.cz.