Tak pěkně lidově o co jde v kauze Babiš

22. 03. 2017 12:07:20
Člověk se už ztrácí v těch milionech a miliardách, zdaněných a nezdaněných, přiznaných před a po. Tak to zkusme pěkně po lopatě.

Pan Babiš založil v roce 2006 akciovou společnost PROFROST se základním kapitálem 2 miliony korun. To jsou v této kauze takové drobné, že nemá cenu se pídit po jejich původu. Ostatně jeden americký milionář říkal: "Na ten první milion se neptejte, ostatní jsou už všechny poctivé".

Společnost nějak hospodařila, nějak podnikala, ale hlavně se nějak úvěrovala a byla zadlužená. Za tohoto stavu ji od pana Babiše v roce 2010 koupil Agrofert (vlastněný panem Babišem) za zhruba půl miliardy korun. Nesmysl? Omyl. Moc chytrá věc. Agrofert měl s nákupem společnosti obrovské výdaje, tedy náklady, a o to nižší základ pro výpočet daně z příjmu. Jestli musel onu půl miliardu p. Babiš danit jako příjem fyzické osoby nevím, v těch patrech a v těchto zákonech se nepohybuji. Ale myslím, že spíše ne. Je logické, že cizí společnosti by asi těžko firmu PROFROST za tuto cenu prodal. Ty peníze by za to nikdo nedal. Ale když vlastně prodává sám sobě, tak je to něco jiného. Rozhoduje sám za obě strany. Může se tomu říkat optimalizace daní. Dělá to asi kdekdo. V podnikatelské hantýrce se tomu říká přehazovat peníze vidlemi.

Takže p. Babiš má v tomto okamžiku nějakou půl miliardu k dispozici. A jsme u těch dluhopisů. Agrofert pana Babiše vydá dluhopisy s úrokem 6% ročně. Pro jistotu už za miliardu a půl. Sice se v té době dalo v bankách půjčovat za úrok nižší, ale dokažte to. Pan Babiš v mezidobí nějaké drobné našetřil a tak si všechny dluhopisy mohl koupit sám. Pro Agrofert jsou náklady placené na úroky z dluhopisů odečitatelné ze základu daně (kdyby si půjčil v bance třeba za 2%, tak by ten náklad byl nižší a tudíž daň vyšší). Ty úroky jdou čistě do soukromé kapsy pana Babiše, tudíž si řeknete, že je to jedno, daň z příjmu zaplatí on. Omyl. To je ten pověstný trik s tím, že dluhopisy mají nominální hodnotu jedna koruna, tudíž roční úrok je 6 haléřů a podle zákona se daň do koruny zaokrouhluje dolu. Tedy na nulu.

Původně to bylo myšleno tak, že poté co si občané nakoupili povodňové dluhopisy a sněmovna následně v honbě za každým drobným schválila zákon o zdanění dluhopisů, tak se vydaly povodňové dluhopisy korunové, aby lidé ty daně nemuseli platit. A bylo to správně. Jenže se toho chytli různí šíbři a začali na stejné bázi vydávat dluhopisy firemní. A tak daň neplatí ani Agrofert, ani p. Babiš. Může se tomu říkat optimalizace daní. Dělá to asi kdekdo. V podnikatelské hantýrce se tomu říká přehazovat peníze vidlemi.

A tady jsem u toho jádra problému. K překročení zákona asi nedošlo. Nebo možná jo. Ale to má ze zákona vyšetřit Finanční správa. Jenže té p. Babiš jako ministr financí šéfuje. Samozřejmě že tu nejde o střet zájmů, to křičí jenom závistivci.

A ještě nesmíme samozřejmě zapomenout dodat, že za všechno může Kalousek.

Asi by se do toho mohla zakousnout policie. Proč myslíte, že p. Babiš tak dováděl, když byla vzata pravomoc jeho věrnému příteli plukovníkovi Šlachtovi? A když se do toho chce podívat parlament, tak se dozvíme, že jsou všichni zmanipulovaní. Celá sněmovna odleva doprava, od eurohujerů po nacionalisty. Větší pohrdání parlamentní demokracií, potažmo voliči, si lze těžko představit.

Jak jsem uvedl, není určitě sám, kdo takto postupoval. Ale nikdo jiný nemá tu drzost, že tu křičí, že všichni kradú (a on samozřejmě ne).

Pan Babiš, když už se dostal do politiky, tak mohl pro tuto zemi skutečně něco udělat. Mohl si říci, že už má dost a věnovat se tomu, aby se tu lépe žilo. Místo toho jde po krku všem podnikajícím, kteří vydělávají 10 000x méně než on, zavádí nesmyslnou buzeraci v podobě Kontrolního hlášení a EET, zvyšuje počet úředníků, kteří to vše musí zpracovávat a kontrolovat, o desetitisíce, zavádí likvidační pokuty za naprosté prkotiny a tváří se při tom jak mu jde jen o blaho lidu.

Zatím dokázal, že mu šlo pouze o blaho vlastní.

Autor: Tomáš Flaška | středa 22.3.2017 12:07 | karma článku: 46.26 | přečteno: 9231x

Další články blogera

Tomáš Flaška

My, nebozí manipulovaní Češi, jsme se nějak vymkli kontrole

Je nám těmi správnými vlasteneckými silami vštěpováno, že se pořád před někým hrbíme a že to není nutné. Sklapli jsme podpatky v roce 1939 před Němci a pak v roce 1968 před Rusy.

14.3.2024 v 16:57 | Karma článku: 39.73 | Přečteno: 3122 | Diskuse

Tomáš Flaška

Výbuch demokratické sopky a výron té správné východní demokracie

Reakce na článek Jiřího Jurčáka. Opraveny i pravopisné chyby. Ale to se u flastenců stává, to musíme omluvit.

13.3.2024 v 14:47 | Karma článku: 31.53 | Přečteno: 828 | Diskuse

Tomáš Flaška

Jednou StBák, pořád StBák, viďte pane předsedo?

Andreje Babiše zřejmě velmi naštval ministr zahraničí Jan Lipavský, který ho označil za bezpečnostní riziko pro Českou republiku. A už to jelo.

11.3.2024 v 16:19 | Karma článku: 41.97 | Přečteno: 2336 | Diskuse

Tomáš Flaška

Maďarsko je jako žena prodejná

Připojilo se jako první země EU k tzv. hedvábné cestě, což má přinést do Evropy čínské investice a vliv (o vlivu se v Maďarsku taktně mlčí). Jenže už přichází první náklady a zatím bez zisku.

10.3.2024 v 15:20 | Karma článku: 38.03 | Přečteno: 2945 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 17.82 | Přečteno: 341 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 55 | Diskuse

Milan Smutný

Za e-autem v Německu zůstávají emise CO2 emise dvakrát vyšší než ze spalovacích motorů

Klíčovým prvkem dekarbonizační ideologie EU je nadirigovaný přechod na povinnou elektromobilitu od roku 2035. Ovšem emise CO₂ z čistě elektrických vozů jsou však podle německé analýzy dvakrát vyšší než u spalovacích aut.

18.3.2024 v 1:46 | Karma článku: 39.50 | Přečteno: 3581 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Čelíme statistickému zkreslení

Počet lidí, kteří si spoří na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému, v roce 2023 klesl o 173.000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

16.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 45.71 | Přečteno: 10135 | Diskuse

Hugo Körbl

Páka na zlepšení platební morálky v obchodních vztazích: 1200 Kč za každou pozdní platbu

Je zajímavé, že se ve své advokátní praxi často setkávám s tím, že se zapomíná na to, že podnikatel má při pozdě zaplacené faktuře nárok vůči jinému podnikateli rovněž na částku 1.200,- Kč jako paušální náhradu nákladů.

12.3.2024 v 13:17 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 326 | Diskuse
Počet článků 1301 Celková karma 35.92 Průměrná čtenost 3017

Co mě štve, o tom rád napíšu. Ale i rád něco pochválím. Mám rád hory, lyžování a horské kolo. Živím sám sebe a svou rodinu, nejsem u nikoho zaměstnán, ani nikoho nezaměstnávám. Pracuji si sám za sebe, pro sebe, své klienty a samozřejmě i státní kasu. Nebereme žádné dávky ani podpory. Nic jsem nezprivatizoval ani nezrestituoval. Pokud chcete, napište mi: tflaska@seznam.cz. 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...