Chudák náš pan prezident

Co mu to ti světoví státníci dělají. Takhle si ho mazat na chleba. A on služebníček se při tom tak snaží. 

Aktuální je tutové pozvání do Bílého domu od současného prezidenta Donalda Trumpa. Náš prezident byl totiž jeden z mála světových politiků, kdo Trumpa podporoval již před volbami. Odměnou mu měla být dubnová návštěva v Bílém domě. A teď se dozvídáme, že návštěva bude asi velmi omezená. Na nějaké velké státní poplácávání po ramenou to nevypadá. Náš velvyslanec Kmoníček hovoří o tom, že návštěva bude asi mít nejužší možný formát. Přesný rozsah a program návštěvy se prý náš prezident dozví až tři neděle před ní. Ale alespoň náš prezident nevypadá jako úplný nýmand, protože nám sdělil, že kancléřka Merkelová se program dozvěděla až 14 dnů dopředu. Náš prezident je lepší!

            A teď mu chudákovi českému prezidentovi Donald Trump poslal pár raket na Syřany. Kámoš našeho prezidenta Putin útok odsoudil, ale kdyby to udělal i náš prezident, tak by taky do toho Bílého domu letět nemusel. Tak pochválit? Ale to by se nelíbilo zase Moskvě. A třeba by na příští oslavě na ruské ambasádě v Praze už nedostal tak bohaté občerstvení, jako před návštěvou korunovačních klenotů. Tak se zatím musí mlžit a kličkovat. A tak nám bylo sděleno, že zatím nelze říct, že byl útok USA oprávněný.

            Další prezident jedné ze světových mocností při své návštěvě Prahy přinesl příslib čínských investic asi 100 miliard. Ten kšeft byl tak lákavý, že dokonce čtyři naši nejvyšší představitelé po přijetí Dalajámy ministrem kultury poslali do Číny velmi poníženou omluvnou nótu. Už chybělo jenom to pověstné žmoulání klobouku v ruce s předklonem. Výsledek? Už tu máme z té slíbené stovky asi dvě miliardy investic. Velkolepé!

            Ostatně náš pan prezident si docela naběhl už v minulosti. „Máte-li na mysli občanskou válku na Ukrajině, tak je především potřeba ji pravdivě pojmenovat a říci poctivě, že to opravdu je občanská válka.“ uvedl Zeman v rozhovoru pro Frekvenci 1. Dále doplnil, že věří slovům ruského ministra zahraničí Lavrova, že na Ukrajině žádní ruští vojáci nejsou.

            No a později pak chudákovi našemu prezidentovi ruský prezident Putin o inkriminovaném období sdělí: „Nebyli jsme to my, kdo stál v čele povstání na Ukrajině. Potom jsme ale byli nuceni, a to musím zdůraznit, nuceni bránit rusky mluvící obyvatelstvo Donbasu, nuceni odpovědět na strádání lidí na Krymu tím, že je navrátíme Ruské federaci.“

            Náš pan prezident si totiž asi myslí, že jsme pupek světa. Nejsme. Bohužel to ale nepochopil. Všichni ti velikáni se na nás dívají skrz prsty. Jsme skoro pod jejich rozlišovací schopností. Myslím, že když prezident Zeman pojede do Číny, nebo do USA, tak poradci krátce před návštěvou dají místním prezidentům asi tak desetiminutové školení o tom, kdo k nim vlastně jde na návštěvu, co je potřeba říkat a jak se při tom tvářit.

            A po návštěvě se zase od našeho prezidenta dozvíme, jak jsme ti největší, nejznámější, nejúspěšnější. Teda hlavně on osobně. 

Autor: Tomáš Flaška | sobota 8.4.2017 9:36 | karma článku: 38,71 | přečteno: 1622x