Chemický úder v Sýrii pod ruským patronátem

Rusko už dlouhá léta blokuje v OSN jakoukoliv rezoluci, která by dlouhý válečný problém v této zemi řešila. Tím by se vyřešil i příval uprchlíků do Evropy. Proč to asi Rusko dělá? 

Je to šílené, ale jediný důvod je uchování jeho jediné zahraniční vojenské základny na území Sýrie. A pro to je ochotno udělat vše, jít i přes mrtvoly, dokonce pomocí chemických zbraní, jak dokazuje poslední případ ze začátku tohoto měsíce.

            Rusko sice tvrdí, že vybuchl sklad povstalců, kde tyto zbraně skladovali, ale je potřeba si vzít chronologicky fakta.

04.04. 06:30 Očití svědkové hlásí letecké údery na město Chan Scheichun.

04.04. 07:59 Uveřejňuje lokální reportér Mohammed Sallum al-Abd na YouTube video, které tento útok ukazuje. Z videa je patrné, že bylo pořízeno krátce po východu slunce, který je v této oblast v 06:15.

04.04. kolem 10:00 hlásí zpravodajské agentury s odkazem na lékařské zdroje použití chemických zbraní.

04.04. 11:30-12:30 zaútočily podle ruských zdrojů syrská letadla na pozice rebelů a zničily při tom sklad chemických zbraní, z kterého následně došlo k úniku chemických látek.

Zdroj:

http://www.spiegel.de/politik/ausland/syrien-die-indizien-die-verschwoerungstheorien-die-fakten-zum-giftgasangriff-a-1143009.html

Další časové posloupnosti snad už dodávat netřeba.

I kdybych připustil pravdivost ruské propagandy, že bojové látky byly ve skladu povstalců, tak pak se musím ptát, odkud je vzali? Vyrobili si je? Nesmysl. Jedině je mohli ukrást ze skladů syrské armády. Dodávku ze zahraničí, tedy kromě Ruska, lze vyloučit.

Pak ale syrský režim dlouhodobě navzdory mezinárodním zákazům vyráběl, skladoval a zjevně bohužel i používal chemické zbraně.

Pokud Assad tvrdí, že za dohledu Ruska v roce 2013 všechny chemické zbraně zlikvidoval, tak je to evidentně zase lež, protože jak vidno na území Sýrie se nacházejí do dnes. A je jedno, kdo je dnes má v držení. Prostě tam byli a Assadův režim je v roce 2013 nezlikvidoval a Rusko na to zřejmě moc nedohlíželo, nebo dohlíželo a tím pádem i uchování podporovalo.

            Rezoluci požadující vyšetření posledního chemického incidentu Rusko v Radě bezpečnosti OSN opět vetovalo. Údajně protože předjímá vinu syrského režimu. Ale ať už to bylo, jak to bylo, ten syrský režim za přítomnost chemických zbraní na území Sýrie může. V každém případě.

            Takže pro udržení své vojenské základny v Sýrii udělá Rusko cokoliv. Třeba i tichou podporu genocidy civilního obyvatelstva. Že se jako vedlejší efekt pak valí tisíce uprchlíků na Evropu, tím lépe. 

Autor: Tomáš Flaška | pátek 21.4.2017 11:05 | karma článku: 34,24 | přečteno: 1145x