Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Apple Pay – mnoho povyku pro nic

Docela jsem zíral, jak včera propagandisticky proběhlo zprovoznění služby Apple Pay v naší republice. Málokterý soukromý projekt se dočká takové pozornosti. Přitom to není nic převratného.

O co jde? V podstatě o to, že majitelé telefonů Apple budou moci (u nás už skoro všude) místo hotovostí, nebo platební kartou, platit pomocí svého mobilního telefonu. K tomu musí mít účet u banky, která toto podporuje (u nás momentálně 6 bank), telefon Apple s funkcí NFC (to snad mají už všechny Apply), v něm nahranou aplikaci a samozřejmě u své banky tuto službu zprovozněnou. Pro začátek to vypadá složitě, ale když to překonáte, tak už u platebních terminálů platíte mobilem. A tady jsem u té otázky – proč? A je to pohodlnější? O tom později.

Konkurenční platforma Android tuto službu nabízí už asi dva roky a nepamatuji se, že by její zprovoznění provázel takový humbuk. Přitom obecně platí, že telefony Apple jsou (o dost) dražší, než telefony s operačním systémem Android. Logicky tak podíl telefonů s Androidem je v populaci o dost vyšší než s IOS (telefony Apple), u nás momentálně 86% ku 14%.

Teď se vraťme k té pohodlnosti. Při platbě musíte vyndat mobilní telefon a odemknout displej. Omlouvám se, pokud u Apple Pay displej odemykat nemusíte, neznám, ale u Androidu musíte a předpokládám, že to bude stejné. Jenom blázen u sebe nosí nezamčený mobilní telefon. Poté ten telefon přiložíte k platebnímu terminálu. Nevím, oč je ten postup jednodušší, než vyndat z peněženky bezkontaktní platební kartu a přiložit ji k terminálu. Bez jakéhokoliv odemykání displeje a s operacemi s tím spojenými (gesto, PIN, pohled obličeje, otisk prstu…). A kdo párkrát takto kartou zaplatil, tak ví, jak je to jednoduché a pohodlné. Tu kartu si klidně můžete strčit třeba do kapsy košile a platba bude vždy jednodušší než tím telefonem. Navíc bezkontaktní platební karty nabízí skoro všechny banky, na rozdíl od plateb mobilem.

Dokážu si představit, že ještě větší komfort plateb poskytne chytrý náramek, případně hodinky. Při platbě pak stačí prostě přiložit k terminálu ruku s hodinkami. Já osobně toho nejsem velkým přítelem, otravuje mě neustálé dobíjení telefonu a k tomu bych musel myslet i na náramek.

Mnohem elegantnější je tzv. Bezkontaktní nálepka, kterou některé banky nabízí. Má rozměr asi 3x4cm a plní všechny bezkontaktní funkce vaší platební karty. Můžete ji nalepit třeba právě na ten svůj telefon a platíte stejně jako s Apple Pay jenom s tím rozdílem, že se nemusíte obtěžovat odemykáním displeje. Můžete ji mít i mezi mincemi v peněžence, nebo třeba jako přívěsek na klíče. Ta nálepka nemá chybu, je malá, plně funkční, není vázána na žádný mobilní telefon, ani náramek, a placení s ní je i jednodušší než s tím telefonem. Můj favorit!

Včerejší nástup plateb Apple Pay doprovázelo radostné volání bank, kolik desetitisíců uživatelů si službu hned první den aktivovalo. Zde mě zaujala reakce mluvčího Moneta Money Bank Jakuba Švestky: „Výsledky prvního dne překonaly naše očekávání. V průměru si aktivoval kartu pro Apple Pay dokonce každý čtvrtý uživatel našeho mobilního bankovnictví.“ *

To je velmi zajímavé. Takže pokud pan mluvčí Moneta Money Bank tvrdí pravdu, tak jsou u jeho banky v drtivé většině opravdu jen movitější a bonitnější klienti. Dražší telefony Applu vlastní minimálně 25% jejich klientů (celonárodní průměr je výše zmíněných 14%). Gratuluji!

Ale zpět k problémům plateb. Najdou se lidi, a mám je i ve svém okolí, a to inteligentní vysokoškoláci, kteří podobné vymoženosti odmítají. Jeden z nich chodí s každým platebním příkazem osobně do banky. Nejde ho přesvědčit, že při troše i laické opatrnosti jsou mobilní platby velmi dobře zabezpečené. 

Jiný má též strach ze zneužití a zásadně platí hotově a kartu nemá ani za účelem výběru z bankomatů. O internetových nákupech nemluvě. O jaké výhody, pohodlí a komfort se tito lidé připravují, snad ani nemusím dodávat. Pokud k takové skupině patříte a máte strach ze zneužití, co vám brání si založit specializovaný bankovní účet na kterém nebudete mít nikdy více než třeba 1000 korun, k němu si nechat vystavit onu elektronickou vymoženost a užívat si všech výhod? Vaše čistě teoretická potenciální škoda v případě zneužití nemůže být nikdy více než oněch 1000 korun.

A jsme u dalšího problému. Už se bije na poplach že se chystá zrušení peněz, velký bratr apod. Osobně si myslím, že zrušení peněz se jen tak nedočkáme. A pokud patříte k těm paranoikům a domníváte se, že pomocí platební karty, mobilních plateb, internetových nákupů a podobných věcí Vás stát sleduje, a proto to zásadně nepoužíváte, tak Vás mohu ubezpečit, že jste každému ukradený(á) a nikoho nezajímáte.

Když vše platíte hotově, tak stejně si ty peníze vyberete na přepážce banky. Doma je asi dlouhodobě v matraci nemáte (to by bylo už na psychiatra). Do té banky se nějak musí dostat. Ty peníze musíte někde a nějak vydělat. Po ulicích se musíte pohybovat a všude jsou kamery. Takže pokud začnete nějakou vyšetřovací státní agenturu zajímat, tak se na Vás stejně dozví, co potřebuje, a můžete se chovat konspiračně jak chcete.

Zrušení peněz v budoucnu by možná mohlo přinést problémy se vzájemnými platbami mezi známými, nebo i příbuznými. Jinými slovy dost často šedá ekonomika. I tak si myslím, že právě v tom okruhu lidí, kteří se znají, by stejně vymysleli vzájemné směnné možnosti bez účasti státu. A to klidně i na elektronické bázi pomocí telefonů vzájemně propojených třeba pomocí Bluetooth a bez připojení k internetu. Nebo na bázi bitcoinu či jiných digitálních měn. Ale to je SciFi. Zrušení peněz nehrozí, velký bratr taky ne a když se toho někdo bojí, je to jeho problém. Já si ty technické vymoženosti klidně budu pohodlně využívat.

 

* Dne 21.02. mi přišel mail od pana Petříčka, autora článku na který se odvolávám. 

Dobrý den,Chtěl bych uvést na pravou míru citaci mluvčího Monety, do níž se "opíráte" na svém blogu. https://flaska.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=701652Je to zkrácená verze vyjádření, které nám pan Švestka poskytl. Protože jsme ji kvůli prostoru do novinové verze krátili, aby se nám tam vešlo více dalších věcí, vypadla podstatná informace, že jde o uživatele iOS. Měli jsme za to, že to z toho logicky vyplývá.Zde je úplná verze citace:"V průměru si aktivoval kartu pro Apple Pay během prvního dne dokonce každý čtvrtý uživatel našeho mobilního bankovnictví Smart Banka pro platformu iOS," říká mluvčí Moneta Money Bank Jakub Švestka. Děkuji a přeji pěkný denMartin PetříčekMF DNES

Autor: Tomáš Flaška | středa 20.2.2019 11:22 | karma článku: 20,44 | přečteno: 847x
  • Další články autora

Tomáš Flaška

Tomu už šplouchá na maják, že ANO?

Tak jsme se jako děti vyjadřovali o někom, komu jsme chtěli naznačit, že jeho úvahy jsou, mírně řečeno, naprosto mimo mísu. Platí to i dnes ve světě vrcholové politiky.

25.4.2024 v 13:32 | Karma: 35,58 | Přečteno: 1502x | Diskuse| Politika

Tomáš Flaška

Petiční humbuk ANO, aneb srovnání Čechů a Slováků

ANO před měsícem začalo sbírat podpisy pod čtyři petice. A prý to dopadlo perfektně. V tom případě to ale na Slovensku dopadlo hvězdně.

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 25,60 | Přečteno: 748x | Diskuse| Společnost

Tomáš Flaška

Takhle se to dělá, když nemám kde parkovat

Postavit parkovací dům s označením P+R v centru města (konkrétně Liberce), to je už odvaha. A prošlo to.

15.4.2024 v 17:19 | Karma: 26,01 | Přečteno: 1056x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Flaška

Vzpomínka na letošní lyžařskou zimu

V Čechách už jen běžkuji. Sjezdové náčiní vyvážím zásadně do Alp. Letos nám to s počasím vyšlo, tak se trochu pokochejme společně.

15.4.2024 v 4:44 | Karma: 13,72 | Přečteno: 346x | Diskuse| Cestování

Tomáš Flaška

Tak tohle je už opravdu síla, pane Babiši

Nikdy jsem si o hnutí ANO a jeho lídrovi iluze nedělal, to ví každý. Ale říkám si, kde je to pověstné dno?

10.4.2024 v 12:58 | Karma: 43,26 | Přečteno: 6500x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 1311
  • Celková karma 33,95
  • Průměrná čtenost 3000x
Co mě štve, o tom rád napíšu. Ale i rád něco pochválím. Mám rád hory, lyžování a horské kolo. Živím sám sebe a svou rodinu, nejsem u nikoho zaměstnán, ani nikoho nezaměstnávám. Pracuji si sám za sebe, pro sebe, své klienty a samozřejmě i státní kasu. Nebereme žádné dávky ani podpory. Nic jsem nezprivatizoval ani nezrestituoval. Pokud chcete, napište mi: tflaska@seznam.cz.