Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vládní perpetuum mobile nefunguje

A mohou se stavět na hlavu jak chtějí, ale prostě to nevymyslí. A to se ještě žádná krize ani u nás ani v okolí neděje. Nechci domýšlet až to vypukne.

Státní finance se proti loňsku propadly o několik desítek miliard korun.  Tedy konkrétně bylo hospodaření k únoru 2018 v přebytku 26 miliard a letos v záporu 20 miliard. Je tu rozdíl 46 miliard. Přičemž růst byl v roce 2018 za 1. čtvrtletí 4,5%, letos odhaduje ČNB celoročně 2,9%. Tedy žádný pokles, ale jen pomalejší růst, a přesto takový problém se státními financemi. Lepší důkaz toho, jak vláda nezodpovědně rozhazuje se dá najít asi těžko.

Přitom v okolních zemích se nic neděje. Žádná hospodářská krize, žádné poklesy. Pouze Německo zpomalilo růst, ale země V4 dokonce rostou rychleji než my. Ale snad nám nechce vláda namlouvat, že dobré hospodářské výsledky posledních let byly způsobeny tím, že se dobře dařilo i Německu? Přeci pořád slyšíme jak je naše vláda (ANO + ČSSD + drobní kývači) dokonalá a vše perfektně zvládá. Tak by jí přeci nějaké přibrždění Německa nemělo rozházet. Opak je pravdou a propaganda je lež.

A teď si představme, že by vypukla krize v okolí a ve světě (jsme na našich sousedech závislí a ne že ne, jak nám pořád vsugerovává ANO) a náš HDP by poklesl meziročně o 4,5% jako v době kdy byl ministrem financí proklínaný Kalousek. Pokud bych ta čísla extrapoloval (předpokládám optimisticky, že za celý rok porosteme o ČNB odhadovaných 2,9% a ten schodek se již nezvýší a zůstane na "pouhých" 20 miliardách), tak mi vychází, že by se naše státní finance propadly o 338 miliard korun. V onom roce 2009 za ministrování Miroslava Kalouska byl schodek 192 miliard. Takže se opravdu můžeme jen modlit, že v okolí se ekonomicky nic dramatického nestane, protože tato vláda by tím pádem okamžitě zasekla takovou sekeru, že bychom se slzou v očích vzpomínali na ty časy minulé.

A teď přijde ta veselejší stránka, jak se k tomu chce vláda postavit. Úspory? Zapomeňte! Na programu dne je další zvyšování daní. Marketingově se to opět podá tak, že je vše perfektní a v náš prospěch. Zruší se superhrubá mzda. V pořádku. Jenže tím pádem dojde k propadu státních financí o 22 miliard. To by byl správný krok, ale perpetuum mobile prostě neexistuje. A může si zdejší věhlasný scientolog a bloger Čermák říkat co chce. Nelze prostě snížit daňovou zátěž a zároveň zvýšit příjmy rozpočtu. Tak je tu návrh na zvýšení odvodů na zdravotní pojištění pro firmy, zaměstnance a OSVČ a zároveň by stát přestal platit toto pojištění za děti a důchodce. Celkový kladný efekt pro státní pokladnu má být 70 miliard. Takže jinými slovy by ti ekonomicky činní byli oškubáni o dalších 70 miliard. Opakuji - perpetuum mobile prostě neexistuje.

Tomu samozřejmě budou velmi tleskat důchodci, těch se to naoko nedotkne. To je právě ten dokonalý trik vládní propagandy. Dokázala vytřískat neuvěřitelnou popularitu na zvýšení důchodů o 1000 korun, přitom ale ty platy jaksi rostly o dost více. Poměr důchodu k průměrné mzdě byl v roce 2013 43,8% a v roce 2017 39,2%. Přesto si ANO získalo svou hlavní voličskou základnu u důchodců. Dokonalé. Jeden totálně přesvědčený důchodce, podporovatel ANO, tu pořád v diskusi připomíná, jak mu byl za Kalouska zvýšen důchod o 49 korun, zatímco teď o 1000. Ale nevidí (neříkám, že nechce vidět, prostě neumí vidět), že tenkrát platy a ceny téměř stagnovaly, zatímco dnes průměrná mzda roste o 8,5% ročně, tak u průměrného důchodu to zvýšení o 1000 korun dělalo 8,44%. Je to opticky sice skoro to samé, ale připomeňme si, že to zvýšení důchodů bylo jednorázové a nic podobného se předešlá léta nedělo. Přesto jsou důchodci spokojeni. Dokonalé PR, fakt!

On je to starý známý fakt. Když někdo nastoupí do práce za 30000 měsíčně a bude na této úrovni po dva roky, zatímco někdo jiný nastoupí za 20000 a postupně se mu bude plat zvyšovat, aby za dva roky měl těch 30000 tak bude podstatně spokojenější než ten první. A přitom si za ty dva roky v součtu vydělal míň ten druhý, než ten první. A to je přesně případ našich důchodců.

A když už jsem u nich. Vraťme se k nejnovějšímu nápadu ANO (které naši důchodci tak zbožňují) a zrušení státních plateb zdravotním pojišťovnám za ně a za děti. Už vidím jak se o neplatící důchodce zdravotní pojišťovny doslova perou a lékaři jsou z jejich ošetřování nadšeni a vykazují jim přednostní péči a mohou se přetrhnout, aby jich v ordinaci měli co nejvíc.

Jo, čekají nás pěkné časy.

Autor: Tomáš Flaška | sobota 2.3.2019 18:22 | karma článku: 37,00 | přečteno: 1675x
  • Další články autora

Tomáš Flaška

Tomu už šplouchá na maják, že ANO?

Tak jsme se jako děti vyjadřovali o někom, komu jsme chtěli naznačit, že jeho úvahy jsou, mírně řečeno, naprosto mimo mísu. Platí to i dnes ve světě vrcholové politiky.

25.4.2024 v 13:32 | Karma: 40,74 | Přečteno: 2868x | Diskuse| Politika

Tomáš Flaška

Petiční humbuk ANO, aneb srovnání Čechů a Slováků

ANO před měsícem začalo sbírat podpisy pod čtyři petice. A prý to dopadlo perfektně. V tom případě to ale na Slovensku dopadlo hvězdně.

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 25,74 | Přečteno: 761x | Diskuse| Společnost

Tomáš Flaška

Takhle se to dělá, když nemám kde parkovat

Postavit parkovací dům s označením P+R v centru města (konkrétně Liberce), to je už odvaha. A prošlo to.

15.4.2024 v 17:19 | Karma: 26,01 | Přečteno: 1064x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Flaška

Vzpomínka na letošní lyžařskou zimu

V Čechách už jen běžkuji. Sjezdové náčiní vyvážím zásadně do Alp. Letos nám to s počasím vyšlo, tak se trochu pokochejme společně.

15.4.2024 v 4:44 | Karma: 13,72 | Přečteno: 351x | Diskuse| Cestování

Tomáš Flaška

Tak tohle je už opravdu síla, pane Babiši

Nikdy jsem si o hnutí ANO a jeho lídrovi iluze nedělal, to ví každý. Ale říkám si, kde je to pověstné dno?

10.4.2024 v 12:58 | Karma: 43,26 | Přečteno: 6510x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

  • Počet článků 1311
  • Celková karma 34,18
  • Průměrná čtenost 3000x
Co mě štve, o tom rád napíšu. Ale i rád něco pochválím. Mám rád hory, lyžování a horské kolo. Živím sám sebe a svou rodinu, nejsem u nikoho zaměstnán, ani nikoho nezaměstnávám. Pracuji si sám za sebe, pro sebe, své klienty a samozřejmě i státní kasu. Nebereme žádné dávky ani podpory. Nic jsem nezprivatizoval ani nezrestituoval. Pokud chcete, napište mi: tflaska@seznam.cz.