Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Klausové: raus!

S blížícími se volbami do Evropského parlamentu tu sílí rétorika vyzývající k našemu opuštění Evropské Unie. Pominu-li komické figurky typu p. Matějky a Hanniga, tak nejhlasitější je bývalý prezident.

Polívčičku si přihřál už jeho syn, který prohlásil: „Nevidím jiné východisko, než vypadnout z Evropské unie. I za předpokladu, že o třetinu zchudneme.“ Předpokládám, že tím určitě nemyslel sebe.

To jeho tatínek je jiná váha. Neustále dokola vytahuje strašák Německa a v posledním vydání časopisu Reflex dokonce argumentuje tím, že nám hrozí nový Protektorát Böhmen und Mähren. Takže podle něj se asi v následujících létech máme připravit na stanné právo, nucené nasazení, či vyhlazování vesnic. Přirovnání je podobně nechutné, jako když se místní politické mrtvoly považují za stejné oběti, jako byla Milada Horáková. Ostatně podobné přirovnání dnešní EU k německé říši v našem parlamentu z úst Václava Klause mladšího ukazuje, že tento slovník a příměry má Klausovic rodina jaksi v krvi.

Pořád se ptám proč některým soustavně vadí současné Německo? Je tak pacifistické, že pravidelně váhá s nasazováním svých, byť minimálních, sil v zahraničních misích. A to i v těch s posvěcením OSN. O plnění svých závazků vůči NATO ani nemluvě.

Co se týče naší provázanosti s německým hospodářstvím, tak jistě, můžeme se odpojit okamžitě po vystoupení z EU. Němce přeci nenávidíme. Příkladem by mohli jít dělníci z mladoboleslavské Škodovky. Přeci pro ty zlé Němce nebudou pracovat a jejich, letos více jak 50ti tisícovou, průměrnou mzdu jim jistě dá kdejaký jiný zaměstnavatel. Ostatně po vystoupení z EU to jejich rozhodování možná usnadní sám Volkswagen, když výrobu přesune jinam. Škodovky přestanou využívat koncernovou platformu a vývojovou základnu a vydají se vlastní cestou. Jistě během pár let dosáhnou podobného věhlasu, jako kdysi dominantní východoevropská Lada.

Lidé konečně přestanou nakupovat v těch Lidlech a Kauflandech a opět postaví na nohy drobné české obchodníky, které prostě zlikvidovali tím, že tam nechodili. Těm cizácko-německým řetězcům to tu jistě znepříjemní nově zavedená cla. Konečně přestane v našich končinách platit heslo: SLEVA, SLEVA, AKCE, AKCE! Bude to sice pro všechny o něco dražší, ale to již přeci dopředu řekl pan Klaus mladší tím výrokem o třetinovém zchudnutí.

Jistě se nám bude líbit, když prostor, kam směřuje naprosto drtivá většina našeho vývozu, si usmyslí, že mu třeba naše pivo dělá zbytečnou konkurenci a uvalí na něj cla. A nikdo u nás to už neovlivní. Zamýšlený následný vývoz na východ sice bude možný, problém je ale v tom, že tam na naše výrobky nemají moc peněz.

Od zastánců vystoupení z EU se ozývají hlasy po následné těsné spolupráci v rámci V4. Nedodávají, jestli i tyto ostatní země chtějí vystoupit z EU, případně s námi úzce spolupracovat. Zavedení naprosto volného pohybu mezi zeměmi V4 zavedla až EU se Schengenským systémem. Dříve se na něčem podobném země Višegrádu nebyly schopné samy domluvit a nebyl jediný důvod proč hranice držet. Ukazoval to již v minulém století příklad skandinávských zemí, nebo Beneluxu, které se vzájemně domluvily, hranice zrušily a pro návštěvníky třetích zemích stačilo jedno jediné vízum. A my toho nebyli schopni ani v 21. století, až nám to musela (naštěstí) předepsat EU. Ostatně nemožnost takové spolupráce V4 ukazuje i nedávný spor ohledně zkaženého polského masa. Žádná bilaterální jednání. Jen přes EU. Ostuda.

Pan bývalý prezident nás varuje také před tím, že po Brexitu se EU stane de facto německým mocenským blokem. EU je především hospodářský projekt. Co nám tedy vadí? Německý smysl pro přesnost, preciznost a pořádek? Tlak na vyrovnané nebo přebytkové rozpočty? Fungující hospodářství, které Německu závidí skoro celá Evropa?

Takže radši bychom EU chtěli s vlivem francouzského nacionalismu, jihoevropské ležérnosti a zadlužování, či skandinávské překorektnosti? Stýská se nám po Británii, která sama ani doma neví co chce a v Evropské unii byla stejně vždy tak trochu sólo sama za sebe?

Tito jedinci velice nenávidí Evropskou unii. Ale nějak mi uniká, když je to tak hrozný projekt, proč se do něj chce vší silou vetlačit Albánie, Černá hora, Kosovo a další? Turecko se dokonce cítí zhrzeno, že ho Evropská Unie zavrhuje a nemíní s ním o vstupu příliš diskutovat.

Co přináší EU je možno velmi názorně dokumentovat na bývalých postsovětských zemích. Vezměme kvalitu života, velikost HDP na hlavu, osobní svobody, v zemích EU (Pobaltí) a totéž v zemích mimo EU (např. Gruzie, Bělorusko, Ukrajina).

Ostatně pohnutky lidí volajících po vystoupení z EU jsou asi jasné. Odpověď si dává sám bývalý prezident v onom citovaném článku v Reflexu, když se ptá: Má pro nás vůbec smysl projekt Evropy bez tradiční vyvažující role Británie a Ruska? A o tom to je. Vyvažující roli Ruska v Evropě jsme si užili už dost a dost.

Autor: Tomáš Flaška | úterý 26.3.2019 11:19 | karma článku: 32,67 | přečteno: 1132x
  • Další články autora

Tomáš Flaška

Petiční humbuk ANO, aneb srovnání Čechů a Slováků

ANO před měsícem začalo sbírat podpisy pod čtyři petice. A prý to dopadlo perfektně. V tom případě to ale na Slovensku dopadlo hvězdně.

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 25,59 | Přečteno: 737x | Diskuse| Společnost

Tomáš Flaška

Takhle se to dělá, když nemám kde parkovat

Postavit parkovací dům s označením P+R v centru města (konkrétně Liberce), to je už odvaha. A prošlo to.

15.4.2024 v 17:19 | Karma: 26,01 | Přečteno: 1051x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Flaška

Vzpomínka na letošní lyžařskou zimu

V Čechách už jen běžkuji. Sjezdové náčiní vyvážím zásadně do Alp. Letos nám to s počasím vyšlo, tak se trochu pokochejme společně.

15.4.2024 v 4:44 | Karma: 13,72 | Přečteno: 345x | Diskuse| Cestování

Tomáš Flaška

Tak tohle je už opravdu síla, pane Babiši

Nikdy jsem si o hnutí ANO a jeho lídrovi iluze nedělal, to ví každý. Ale říkám si, kde je to pověstné dno?

10.4.2024 v 12:58 | Karma: 43,22 | Přečteno: 6488x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Flaška

Dezinformátor ten lehký život má

Nikdo se ho totiž na nic neptá. Otázka je, jestli to dělá z hlouposti, nebo se zlým úmyslem. V každém případě lhát je špatně. A on se jenom ukájí tím, jak mu klaka tleská.

9.4.2024 v 15:17 | Karma: 31,66 | Přečteno: 1116x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:44

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Rakety ATACMS jsou stěžejní, ale Rusové se mohli připravit, míní analytici

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  12:42

Rakety dlouhého doletu ATACMS, které USA poskytly Ukrajině, by mohly oslabit ruskou logistiku a...

Prokletím očkování možná je, že chrání proti smrtelným chorobám, míní Válek

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  12:42

Přímý přenos V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. Jednou z cest, jak se proti nemoci chránit, je...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:41

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

  • Počet článků 1310
  • Celková karma 33,89
  • Průměrná čtenost 3002x
Co mě štve, o tom rád napíšu. Ale i rád něco pochválím. Mám rád hory, lyžování a horské kolo. Živím sám sebe a svou rodinu, nejsem u nikoho zaměstnán, ani nikoho nezaměstnávám. Pracuji si sám za sebe, pro sebe, své klienty a samozřejmě i státní kasu. Nebereme žádné dávky ani podpory. Nic jsem nezprivatizoval ani nezrestituoval. Pokud chcete, napište mi: tflaska@seznam.cz.