Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Řím za den? Za den!

Znáte to pohrdání Američany: Europe in six days! Vídáte asiaty - pofotit se před památkou a sprintem k dalšímu objektu. Všichni z nich máme akorát tak legraci. 

Praví puritáni Vám vypočítají, kde je jaké nádherné zákoutí, jak kouzelný je ten kostelík, co určitě musíte projít, kam zajít na kafe a že bez tohohle nemůžete žít. Mají sice pravdu, ale zapomínají jak je Evropa (Amerika, Asie ...) velká, co všechno tam je a kdybyste se drželi jejich rad a přitom chtěli vidět všechno, tak musíte žít 300 let. 

300 let nežijeme, dovolenou máme jednou v roce, a ani peníze nejsou na to, aby se pořád přelétalo mezi kontinenty. Když už někam doletíte, tak chcete vidět co nejvíc. Byť povrchně jak si nad Vámi opovržlivě odfrknou puritáni. Mám pochopení pro Asiaty i pro Američany a koneckonců i pro nás, když to tak jakoby prolétnete a vidíte, třeba jen z venku to nejpodstatnější. Ať si fajnšmekři říkají co chtějí. 

Tak tady je návod na jednodenní procházku Římem, když se tam třeba zastavíte cestou na jih. Uvidíte to nejpodstatnější a ani vám nic neunikne z atmosféry tohoto nádherného města. 

----------------------

Samozřejmě si přivstaňte. Začněte ve Vatikánu. Chrám sv. Petra otevírá již v sedm ráno. Má to dvě výhody. Není vedro a nejsou lidi. Chrám je přepychově vyzdobený a není od věci si uvědomit že to je centrum nejrozšířenějšího náboženství lidstva. Když v prostřední lodi najdete rysku, jak je dlouhá pražská katedrála, tak si uvědomíte tu velikost tohoto díla. 

Sochy svatých na průčelí střeží Svatopetrské náměstí.
Michelangelova Pieta. Asi jedna z nejznámějších soch v dějinách lidstva. Po atentátu na ní již několik desetiletí schována za sklem.

V 8 hodin Vám otevírá kupole. Již při pohledu zespoda jste ohromeni její velikostí. A teď si představte, že do toho zašikmeného kulatého mezistění musel Michelangelo vtěsnat i schodiště. Velikost si uvědomíte když stoupáte nahoru a když vidíte jak velký je nahoře vyhlídkový okruh. A odměnou je vám samozřejmě pohled na ranní Řím. 

Uvědomte si, že ten otvor nahoře má průměr určitě hodně přes deset metrů.
Pohled na pečlivě udržované vatikánské zahrady.
Náměstí Svatého Petra. Jinými slovy pohled na východ na Řím zalitý vycházejícím sluncem.

Je čas sestoupit dolu. Projít si pořádně Svatopetrské náměstí, kde už narazíte na první z mnoha městských fontán. A samozřejmě si u nějakého vedlejšího vchodu vyfotit Švýcarskou gardu. To je něco jako osobní stráž papeže. Vstoupit do ní mohou pouze švýcarští katolíci a nikdo jiný. 

Nyní se vydáte již na východ po Via della Concilazione směrem k Andělskému Hradu. Není to daleko, něco přes půl kilometru. Tato impozantní pevnost byla pojmenována podle archanděla Michala a byla postavena již v roce 139. Byla pevností a vězením, ale i rezidencí papežů. 

Nejlepší je, že celou cestu z Vatikánu s vámi paralelně vede tzv. Vatikánská chodba. Vypadá jak hradba. Byla postavena v roce 1277 pro případ, že by se papež ocitl v nebezpečí.

Nyní se dáte na jih, překročíte Tiberu s spletí uliček se dejte až k Piazza Navona. Je jedno kudy jdete. Klidně jděte i malou oklikou vedlejšími uličkami. Má to něco do sebe. 

Piazza Navona leží na rozvalinách stadionu císaře Domiciána. Proto má náměstí podlouhlý oválný tvar. Je dodnes pastvou pro oči hlavně díky nádherným barokním stavbám. Náměstí se také říká náměstí tří fontán. 

Na jihu náměstí je Fontana ddel Moro. Do dnešní podoby ji udělal v roce 1653 Bernini, který navrhl boha moře uprostřed.

Uprostřed je pak nejznámější Fontana dei Quattro Fiumi (Fontána čtyř řek) z roku 1651. Opět ji navrhl Bernini a čtyři obři znázorňují největší tehdy známé řeky: Gangu, Dunaj, Nil a La Platu. 

Kostel Sant' Agnese in Agone na západní straně náměstí postavil Berniniho soupeř Borromini. Proto atletická hrbící se postava řeky La Plata  má zvednutou paži směrem ke kostelu v obavě, že se tento jednou zřítí. 

A jsme na severu náměstí. Poslední, a také nádherná, fontána je Neptunova z roku 1576 od Giaccoma della Porta. 

Ve vedlejších uličkách si vždy můžete koupit něco dobrého do ruky. A nemusí to být jen vynikající italská zmrzlina.
Fontánky jsou i nové. A na občerstvení užitečné.

Jdete dále na východ. Nějak to prokličkujte. Vzdušnou čarou je to asi jen 200 metrů. A jste u Pantheonu. Původní římský "chrám všech bohů" byl ve středověku přeměněn na křesťanský kostel a časem se stal symbolem Říma. Za obdélníkovým portikem se skrývá obrovská kupole. Výška i průměr jsou stejné: 43,3 metru. Nevěříte, že stavba je z roku 125. Jinými slovy stará skoro 2000 let! Kupole je z betonu a uvnitř vidíte vybrání čtverců, aby celá stavba byla odlehčena. Zíráte a zíráte. 

Je čas zase popojít.

Turisté civí do mobilů buď kvůli informacím ...
... nebo kvůli dokonalému selfíčku.

Asi 300 metrů na severovýchod je Piazza Colonna. Zde ční obelisk Marka Aurelia z roku 180. Oslavuje jeho vítězství nad germánskými kmeny. Dvacet spirál chronologicky zachycuje tyto války v letech 172 - 173. Je vysoký téměř 30 metrů, průměr má 3,7 metru a uvnitř je spirálovité schodiště vedoucí k vrcholu. Ale momentálně je stejně nepřístupný. 

I na tomto náměstí je jedna z mnoha římských fontán.

Asi 400 metrů severovýchodně od Vás je Španělské náměstí s proslulými Španělskými schody. Dříve se o nich říkalo, že se tu má posedět, rozjímat. Nebo si dát schůzku se známými a popovídat si na nich. Tak to funguje když přijedete mimo sezonu. V létě? 

Policisté zvedají každého, kdo se posadí. Jinak by za chvíli už nikdo neprošel.
Ale vylézt nahoru a podívat se na město zase z jiné strany také stojí za to.

Teď se musíte trochu vrátit. Vzdušnou čarou asi 400 metrů na jih od vás je nejznámější a největší římská fontána: Fontana di Trevi. Není tak stará jako Řím. Je z roku 1762. Samozřejmě účinkovala v mnoha filmech, jako např. Tři mince ve fontáně, Sladký život a další. Cachtání ve fontáně, jak ho ve filmech vidíte, je dnes už zakázané. Zakázané je dokonce už i vhazovat mince. Ba dokonce vás policisté i zvedají, pokud chcete na schodech chvilku posedět. 

Uprostřed stojí Neptun se dvěma Tritony po boku. Jeden z nich se snaží ovládnout mořského koně, druhý vede klidnější zvíře. Ta dvě zvířata symbolizují dvě odlišné tváře moře.

Pomalu se blíží finále. Pokračujete na jih, zase asi 400 metrů vzdušnou čarou. Cestou potkáte několik zajímavých kostelů a dojdete k Památníku Viktora Emanuella II. To byl ten pán, co v 19. století sjednotil nepřeberné množství knížectví a vytvořil tak sjednocenou Itálii. Stavba je z roku 1911 a mnozí tvrdí, že je to architektonický kýč. Mě neuráží. Spíše naopak, líbí se mi. 

 

Můžete obdivovat výhledy na město z nižších teras, nebo za poněkud předražený poplatek (10 Euro) vyjet výtahem až na střechu. Ale ty výhledy stojí za to. 

V dálce je vidět i Olympijský stadion.

Teď sestoupíte dolu a dáte se podél tzv. Fora Romana, tedy antického Říma. O vykopávkách získáte slušný přehled i bez placení vstupného a pouhou procházkou podél nich. A ta skončí u závěru vašeho dnešního putování - Kolosea. 

Koloseum - tento nejvýznamnější amfiteátr Říma nechal postavit roku 72 císař Vespasián. Stavba má 80 obloukových vchodů, které umožňovaly přístup pro 55 000 diváků. Sloužilo pro kruté gladiátorské hry a krvavé zápasy s divokými zvířaty. Jeden čas bylo i napouštěno vodou a pořádaly se zde bitvy na lodích. 

A máte to za sebou. V nohách máte asi 8 kilometrů. Viděli jste to nejznámější a nejpodstatnější z Říma. Stálo vás to 10 Euro jako vstup na kopuli Chrámu sv. Petra. To nevynechejte. Dalších 10 Euro na střechu Památníku Viktora Emanuella II můžete vynechat. Jinak se nikde vstup neplatí. A stojí Vás to samozřejmě to, co cestou sníte a vypijete. A věřte že odolat těm lákadlům je hodně těžké. 

Přímo u Kolosea je stanice metra. Stejně jako u Vatikánu. My bydleli 2 noci u Vatikánu a takto jsme strávili plný den. Levně se dá bydlet právě i nedaleko Kolosea a celou procházku můžete udělat opačným směrem. Uvnitř města je ubytování dražší, ale na jednodenní procházku není dle mého mínění tak vhodně umístěno. 

Takže zaplatíme 1,50 Euro na osobu za metro a jedeme zpět k Vatikánu k našemu hotelu. 

 

Autor: Tomáš Flaška | úterý 30.7.2019 15:55 | karma článku: 25,37 | přečteno: 1101x
  • Další články autora

Tomáš Flaška

Tomu už šplouchá na maják, že ANO?

Tak jsme se jako děti vyjadřovali o někom, komu jsme chtěli naznačit, že jeho úvahy jsou, mírně řečeno, naprosto mimo mísu. Platí to i dnes ve světě vrcholové politiky.

25.4.2024 v 13:32 | Karma: 35,72 | Přečteno: 1522x | Diskuse| Politika

Tomáš Flaška

Petiční humbuk ANO, aneb srovnání Čechů a Slováků

ANO před měsícem začalo sbírat podpisy pod čtyři petice. A prý to dopadlo perfektně. V tom případě to ale na Slovensku dopadlo hvězdně.

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 25,60 | Přečteno: 748x | Diskuse| Společnost

Tomáš Flaška

Takhle se to dělá, když nemám kde parkovat

Postavit parkovací dům s označením P+R v centru města (konkrétně Liberce), to je už odvaha. A prošlo to.

15.4.2024 v 17:19 | Karma: 26,01 | Přečteno: 1056x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Flaška

Vzpomínka na letošní lyžařskou zimu

V Čechách už jen běžkuji. Sjezdové náčiní vyvážím zásadně do Alp. Letos nám to s počasím vyšlo, tak se trochu pokochejme společně.

15.4.2024 v 4:44 | Karma: 13,72 | Přečteno: 346x | Diskuse| Cestování

Tomáš Flaška

Tak tohle je už opravdu síla, pane Babiši

Nikdy jsem si o hnutí ANO a jeho lídrovi iluze nedělal, to ví každý. Ale říkám si, kde je to pověstné dno?

10.4.2024 v 12:58 | Karma: 43,26 | Přečteno: 6500x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 1311
  • Celková karma 33,97
  • Průměrná čtenost 3000x
Co mě štve, o tom rád napíšu. Ale i rád něco pochválím. Mám rád hory, lyžování a horské kolo. Živím sám sebe a svou rodinu, nejsem u nikoho zaměstnán, ani nikoho nezaměstnávám. Pracuji si sám za sebe, pro sebe, své klienty a samozřejmě i státní kasu. Nebereme žádné dávky ani podpory. Nic jsem nezprivatizoval ani nezrestituoval. Pokud chcete, napište mi: tflaska@seznam.cz.