Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Boj s koronavirem a s vládou

Češi si dokáží pomoci. Dlouho se tradují zlaté české ručičky. A dlouho se už ví, že mnoho věcí jde i navzdory vládnoucí garnituře. Čtení spíš humorné, kdyby z něj nemrazilo. 

28. ledna chtěla v Poslanecké sněmovně připravenost republiky na epidemii probírat opozice. Vládní koalice s komunisty to odmítla. Ministr zdravotnictví Vojtěch se zároveň nechal slyšet, že není se čeho bát a stát je připraven.

1.3.2020 do České republiky dorazila nákaza koronaviru.

Premiér pořádá minimálně tři tiskovky denně a opatření chrlí jako na běžícím pásu. Mnohá z nich se později musí měnit.

Soukromá laboratoř rychle a zhruba 4x levněji otestuje ty, které státní zařízení testovat odmítla. Stát reaguje rychle, zaklekne na ni a testování zakáže.

Zakleknutá lékařka poskytuje návod na svůj test zdarma. Celý svět má zájem, kromě ČR.
Ministr zdravotnictví prohlásí o zakleknuté lékařce, že je nakažená. Lékařka sdělí novinářům, že jí maximálně bolí záda od toho jak sedí v laboratoři dlouho do noci. Ministrovi je dána rada, aby se omluvil.

Akademie věd nabízí své kapacity pro hromadné testování. Trvá jen týden, než je jim to umožněno.
Distributoři ochranných pomůcek jsou připraveni dělat svou práci. Vláda jim to zakáže a rozhodne se to dělat centrálně. Někteří z nich nerespektují vládní zákaz a když nemůžou nemocnicím respirátory prodat, tak jim je věnují.

Vláda tvrdí, že v pražské ÚVN (Ústřední vojenská nemocnice) se testuje. Novinář s podezřením na nákazu tam přijede a je odmítnut. Nikdo zřejmě netuší, že je to novinář. Poté co svůj příběh zveřejní, ho premiér označí za lháře a provokatéra a nemocnice ho otestuje. Test je pozitivní.

Tiskovka v ÚVN je vůbec veselá – premiér tvrdí vrchní sestře, že jim pomoc přijela. Vrchní sestra tvrdí, že nic nedostali. Premiér ji spraží, že ano, protože Opata říkal. Vrchní sestra tvrdí, že ani tak o ničem neví. A pro premiéra poznámka – myslel tím generála Opatu. O ministrovi zdravotnictví ať si klidně mluví jako o Vojtěchovi.

Premiér prohlásí, že všichni mají ochranné pomůcky a kdo nemá, tomu je osobně doveze. Ihned mu volá šéfka nemocnic z královéhradeckého kraje, že oni teda nemají a jestli by tedy mohl dovézt. Premiér ji seřve a práskne jí telefonem. S takovýmto vývojem PR tým premiéra asi nepočítal.
Rozumní hejtmani, a to včetně pražského primátora (kterého nemusím), po opakovaných ujištěních vlády, že všeho je dostatek, organizují nákupy pro své nemocnice sami.

 

V Ústeckém kraji je hejtmanem komunista a tam to berou hlava nehlava - omylem seberou pomoc Itálii. Moravskoslezskému kraji ji seberou Maďaři. Jen středočeská hejtmanka se zachová jako obvykle – oznámí, že pomoc jim sebrali Němci. Když se německý velvyslanec ohradí a proběhne vyšetřování, tak se nakonec asi po 10 dnech za svůj výrok nerada omluví.

Ministr vnitra obléká červený svetr a národu se zdá, že konečně našel inteligentního leadera, který nás provede krizí. Vzápětí se ukazuje že červený svetr byl součástí klanícího se ceremoniálu u čínského letadla s pomocí. Naše letadla čekala v Rusku, protože od Číny nedostala povolení vletět do jejich prostoru.

Prezident republiky zmizel. Nikomu nechybí. Pak se objeví, pronese svých obvyklých pár urážlivých vět a zase zmizí. Nikomu nechybí.

Po více než dvou týdnech od první nákazy je konečně ustaven ústřední krizový štáb a končí chaotické velení premiéra. V jeho čele je protizákonně náměstek ministra. Nemá se čeho bát, tak oznamuje, že hranice by mohly být zavřené až dva roky. Zatím chybí výstavba hraničního opevnění. Premiér na pohled s velkým sebezapřením přečte pozitivní projev k národu. Následující den se právní kličkou pokusí sebrat podnikatelům nárok na odškodnění.

Národ zasedá k šicím strojům a nezištně šije látkové roušky pro ty, co je nejvíce potřebují. Premiér stále tvrdí, že všeho je dostatek.

Rektor ČVUT si hned na počátku pandemie vyrobí masku z pet lahve. Následně jeho tým vyvine účinný respirátor pro lékaře. Jiný tým vyvine ochrannou masku z potápěčského šnorchlu.

Česká firma vyvine roušky z nanovlákna, které virus zabíjejí. Jejich masové výrobě brání to, že nejsou potřebná povolení. Kdo je asi vydává?

České firmy, které vlastní 3D tiskárny zasednou ke strojům a tisknou ochranné štíty.

Známý český šéfkuchař zorganizuje vaření několika stovek obědů denně pro pražské záchranáře, hasiče a policisty. Osobně je i rozváží.

Čeští piloti malých letadel a vrtulníků vytvoří letecký most pro distribuci zdravotnického materiálu z Pardubic.

Jeden velký český výrobce destilátů vyrobí a rozdá desinfekci potřebným. Pak se sám udá celníkům a ti mu to dodatečně zakážou. Jeho kolegové, kteří by chtěli pomoci legálně, si podali žádost, a už třetí týden čekají na odpověď úřadů. Slíbená pomoc lihovarníkovi se nakonec dostaví. Za nedovolenou výrobu nebudou žádné sankce, ale vyrábět stejně nesmí. 

 

Poté co je to umožněno firmě Preol z impéria Agrofertu, je to umožněno i ostatním.

Pražský magistrát uvažuje o vyklizení nevěstince a umístění tam bezdomovců. Před tím je potřeba objekt prohlédnout a desinfikovat. Hygienickou kontrolou objekt neprošel a z úmyslu sešlo. 

Čeští advokáti se snaží dát živnostníkům naději na odškodnění. Předseda jejich profesní komory jim vzkáže, ať nemachrují. Ještě že ajťáci, technici, lihovarníci a švadleny nemají svoje profesní komory.

Přilétá letadlo z Číny a vláda se mu hluboce klaní. Následně se zjistí, že nejdůležitější respirátory nepřiletěly, ty co přiletěly jsou evropanům malé, nedá se v nich dýchat a smrdí. Roušky jsou z hedvábného papíru a rychlotesty mají spolehlivost 20 procent. Podobné zkušenosti mají i v jiných zemích Evropy.

Právně nezávazný dokument o nevládní spolupráci v boji proti koronaviru podepsaly hospodářské a kulturní kanceláře České republiky a Tchaj-wanu. Tchaj-wan patří mezi země, které proti koronaviru úspěšně bojovaly a bojují  - a je v tomto směru dáván za příklad. Proti vzájemné spolupráci se ohradil čínský velvyslanec v Praze Čang Ťien-min. Čína vyjádřila nelibost už nad spoluprací samotnou.

Čeští vědci vyvíjejí chybějící ventilátory, národ se na potřebnou částku v řádu desítek milionů složí během jediného dne. Ministr vnitra vzkazuje, že vláda by sice měla, ale nic platit nebude, protože crowdfunding stačí.

Národ už si dávno přestal klást otázku k čemu má vládu.
 

Autor: Tomáš Flaška | neděle 5.4.2020 7:15 | karma článku: 32,48 | přečteno: 970x
  • Další články autora

Tomáš Flaška

Petiční humbuk ANO, aneb srovnání Čechů a Slováků

ANO před měsícem začalo sbírat podpisy pod čtyři petice. A prý to dopadlo perfektně. V tom případě to ale na Slovensku dopadlo hvězdně.

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 25,59 | Přečteno: 736x | Diskuse| Společnost

Tomáš Flaška

Takhle se to dělá, když nemám kde parkovat

Postavit parkovací dům s označením P+R v centru města (konkrétně Liberce), to je už odvaha. A prošlo to.

15.4.2024 v 17:19 | Karma: 25,75 | Přečteno: 1043x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Flaška

Vzpomínka na letošní lyžařskou zimu

V Čechách už jen běžkuji. Sjezdové náčiní vyvážím zásadně do Alp. Letos nám to s počasím vyšlo, tak se trochu pokochejme společně.

15.4.2024 v 4:44 | Karma: 13,72 | Přečteno: 345x | Diskuse| Cestování

Tomáš Flaška

Tak tohle je už opravdu síla, pane Babiši

Nikdy jsem si o hnutí ANO a jeho lídrovi iluze nedělal, to ví každý. Ale říkám si, kde je to pověstné dno?

10.4.2024 v 12:58 | Karma: 43,21 | Přečteno: 6484x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Flaška

Dezinformátor ten lehký život má

Nikdo se ho totiž na nic neptá. Otázka je, jestli to dělá z hlouposti, nebo se zlým úmyslem. V každém případě lhát je špatně. A on se jenom ukájí tím, jak mu klaka tleská.

9.4.2024 v 15:17 | Karma: 31,66 | Přečteno: 1116x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Lídr kandidátky AfD propustí asistenta podezřelého ze špionáže, do voleb půjde

24. dubna 2024  10:12,  aktualizováno  10:32

Europoslanec a lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění svého...

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Vyberte si jednotku a pozici. Ukrajina se snaží nalákat nové rekruty

24. dubna 2024  10:01

Daleko od zákopů, v nových centrech po celé Ukrajině, nabízejí civilní náboráři vyzbrojení...

KOMENTÁŘ: Na vině je přece vždycky žena... Feriho případ odstartoval změny

24. dubna 2024

Premium Tři roky nepodmíněně a zaplacení odškodného třem obětem. Takovým potvrzením rozsudku v pondělí...

  • Počet článků 1310
  • Celková karma 33,88
  • Průměrná čtenost 3002x
Co mě štve, o tom rád napíšu. Ale i rád něco pochválím. Mám rád hory, lyžování a horské kolo. Živím sám sebe a svou rodinu, nejsem u nikoho zaměstnán, ani nikoho nezaměstnávám. Pracuji si sám za sebe, pro sebe, své klienty a samozřejmě i státní kasu. Nebereme žádné dávky ani podpory. Nic jsem nezprivatizoval ani nezrestituoval. Pokud chcete, napište mi: tflaska@seznam.cz.