Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo nás vlastně osvobodil?

Sověti? Rusové? Či co byla vlastně zač Rudá armáda? A kdo její velitelé? A jak to vypadalo s územím, kudy se válka prohnala? 

Řekněme si upřímně že ruské stopy na našem území moc nenajdeme. Na osvobozování našeho území se podílely tři operační svazy Rudé armády: 1., 2. a 4. Ukrajinský front. Podle názvu lze těžko usoudit, že jej tvořili převážně ukrajinští vojáci, tenkrát se na to v Sovětském svazu tak moc nehrálo. Ale pozoruhodné je spíše složení velitelského sboru zmiňovaných frontů, kde Ukrajinců je v poměru k počtu obyvatel, určitě o dost více než Rusů. Namátkou: Maršál Rodion Jakovlevič Malinovský, oděský rodák a velitel 2. ukrajinského frontu. Pavel Semjonovič Rybalko, velitel 3. gardové tankové armády, jež se vyznamenala při osvobozování Prahy. Dmitrij Danilovič Leljušenko, velitel 4. gardové tankové armády, která 9. května 1945 rovněž vjela do Prahy. Kirill Semjonovič Moskalenko, velitele 38. armády, v jejíchž řadách sváděl urputné boje na Dukle 1. československý armádní sbor. Ještě zmíním velitele 1. gardové armády Andreje Antonoviče Grečka a generálmajora Sergeje Kuzmiče Buňačenka, velitele 1. pěší divize Ozbrojených sil Výboru pro osvobození národů Ruska, známějších pod označením vlasovci.

Vezměme si naše největší města. Prahu osvobodily český odboj, Ruská osvobozenecká armáda a 1. ukrajinský front Rudé armády. Brno osvobodily 2. ukrajinský front Rudé armády a rumunská armáda. Plzeň pak armáda americká.

Je faktem, že každoroční oslavy osvobození Plzně americkou armádou jsou sice v pořádku, ale mediální pozorností přestřelené. Na druhou stranu tvrzení, že na americké půdě se již staletí neválčilo, je postaveno na hlavu. Co Pearl Harbour? Nebo útok na „Dvojčata“ v New Yorku? Můžete namítnout, že šlo o teroristický čin, jenže těch obětí bylo více než v Pearl Harbouru a tam šlo jednoznačně o válečný akt na americkém území.

Co se týče Vlasovců a Prahy – tak to byla jejich poslední zoufalá snaha se nějak dostat z pozice zrádců, za které je považoval nejen Sovětský svaz, ale i další spojenci. Moc dobře věděli co je doma čeká. A nemýlili se.

Rumuni jsou často zapomínáni. Ale osvobodili dohromady 1722 obcí a měli asi 55000 padlých. Jen ve slovenském Zvolenu je pohřbeno asi 10000 padlých Rumunů a v Brně 1501. Porovnejme to s Prahou, kde na Olšanech je čestné pohřebiště pro 437 rudoarmějců.

Co se Evropy (východní) týče, tak tam se fronta přehnala tam i zpět především přes Bělorusko a Ukrajinu. Tyto národy trpěly nejvíc. Podívejte se na mapu Ruské federace a prostor, kam až dorazila hitlerovská vojska. Zanesl jsem do Google map podle např. tohoto zdroje.

Vidíte, že válečná vřava na ruském území řádila tak na jednotkách % rozlohy, zatímco Ukrajinu a Bělorusko to semlelo celé. Takže podobně jako USA se ruského území týkala válka minimálně.

Podíváte-li se na tu rozlohu Ruska pořádně, tak pochopíte, že ten prostor prostě zabrat nejde. A to ani všemi evropskými národy dohromady. Podobně jako je nesmysl, že si zhruba stočtyřicetimilionové Rusko porobí Ukrajinu, aniž by s tím domorodci souhlasili. A z té mapy vidíte, že ta Ukrajina je v porovnání s Ruskem opravdu drobeček. Na obsazení Ruska by stačila jedině Čína nebo Indie. A tam by se mělo Rusko do budoucna bát. Ale to odbočuji.

Na rozdíl od USA SSSR zúročil své vítězství i územními zisky. Faktem je, že tyto zisky dnes připadají Bělorusku a Ukrajině. Ale Kurilské ostrovy, které Rusko narychlo zabralo v poslední dny války, aniž by na dálném východě v podstatě hnulo prstem, jsou jablkem sváru s Japonskem do dnes. Nikdo dnes nezpochybňuje poválečnou změnu hranic mezi Slováky a Ukrajinci, či mezi Polskem a Německem, dále mezi Polskem a Běloruskem (Polsko bylo v podstatě posunuto na západ). Ale všichni se bojí ruské vojenské enklávy v Kaliningradu, jako pověstného trojského koně.

S ohledem na dnešní dění na Ukrajině je vidět, že expanzivní myšlení Rusů přetrvává i nadále.

Při pohledu na to kudy se prohnala druhá světová válka, mají podstatně více důvodů k oslavám osvobození národy evropské, než Rusové. Ale v Evropě se oslavy odehrávají spíše v rovině připomínání, zatímco v Rusku i nadále prostřednictvím pompézních vojenských přehlídek, které ukazují sílu současného agresora.

Pomyslete na toto poselství až dnes uvidíte vojenskou přehlídku na Rudém náměstí v Moskvě. A zamyslete se kolik spálené země bylo za války v Bělorusku, na Ukrajině, Polsku, ale i v Německu. A kolik v Rusku.

Autor: Tomáš Flaška | pondělí 9.5.2022 2:48 | karma článku: 31,94 | přečteno: 1396x
  • Další články autora

Tomáš Flaška

Chcimír

Chcimír je vznešená osobnost. Má na mysli blaho všech. Morálně má navrch a myslí to pro každého dobře.

29.4.2024 v 19:11 | Karma: 30,63 | Přečteno: 975x | Diskuse| Společnost

Tomáš Flaška

Nejde o nic jiného, než abych z toho něco měl(a)

A je jedno jestli se jmenuji Konečná, Babiš, Adamová, Rajchl, Mach ... a těch jmen by se našla spousta.

28.4.2024 v 6:56 | Karma: 25,78 | Přečteno: 653x | Diskuse| Politika

Tomáš Flaška

Tomu už šplouchá na maják, že ANO?

Tak jsme se jako děti vyjadřovali o někom, komu jsme chtěli naznačit, že jeho úvahy jsou, mírně řečeno, naprosto mimo mísu. Platí to i dnes ve světě vrcholové politiky.

25.4.2024 v 13:32 | Karma: 41,93 | Přečteno: 3387x | Diskuse| Politika

Tomáš Flaška

Petiční humbuk ANO, aneb srovnání Čechů a Slováků

ANO před měsícem začalo sbírat podpisy pod čtyři petice. A prý to dopadlo perfektně. V tom případě to ale na Slovensku dopadlo hvězdně.

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 26,58 | Přečteno: 772x | Diskuse| Společnost

Tomáš Flaška

Takhle se to dělá, když nemám kde parkovat

Postavit parkovací dům s označením P+R v centru města (konkrétně Liberce), to je už odvaha. A prošlo to.

15.4.2024 v 17:19 | Karma: 26,14 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Vlak po nárazu do stromu vrátil na koleje jeřáb, zvedal 21tunový kolos

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 15:56

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek vykolejil osobní vlak, skočila v pátek kolem...

Škody po požáru v Mionší jsou jen minimální, prales podle hasičů někdo zapálil

3. května 2024  11:46,  aktualizováno  15:54

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Musíme to řešit rychle, říká Válek. TOP 09 má po konci Tuleji čtyři možnosti

3. května 2024  15:46

Hledá se nový ministr. Zn.: Rychle. Takový inzerát by si teď mohla dát vládní TOP 09 poté, co...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

  • Počet článků 1313
  • Celková karma 33,76
  • Průměrná čtenost 2995x
Co mě štve, o tom rád napíšu. Ale i rád něco pochválím. Mám rád hory, lyžování a horské kolo. Živím sám sebe a svou rodinu, nejsem u nikoho zaměstnán, ani nikoho nezaměstnávám. Pracuji si sám za sebe, pro sebe, své klienty a samozřejmě i státní kasu. Nebereme žádné dávky ani podpory. Nic jsem nezprivatizoval ani nezrestituoval. Pokud chcete, napište mi: tflaska@seznam.cz.