Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

V každém případě, jestli budeme stavět nové jaderné reaktory, tak doufám, že nebudou z Ruska.

2 0
možnosti

Ten blog jste spichnul narychlo pane Flaschka...ze?:)))))))

0 1
možnosti

Proc se tak hloupe ptate?

0 0
možnosti

Kdyby někdo v oné osudné době udělal časový snímek pracovního dne manažerů Černobylské elektrárny, asi by zjistil, že mnohem více času věnovali přípravě prvomájových oslav a velkoleposti průvodu než připravovanému experimentu.

2 0
možnosti

P94e76t28r 22A49g92u81l43á94r

23. 4. 2016 16:23

Z dochovaným materiálů je zjevné, že se nejednalo o experiment, ale zkoušku. A sice zkoušku, která měla být provedena ještě před uvedením elektrárny do provozu.

0 0
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
3 0
možnosti

Když odhlédneme od zásadní nespolehlivosti raketových nosičů, kdy asi každý 50. start skončí selháním a zničením nákladu, zkoušel jste se zamyslet nad tím, kolik stojí "vystřelení" jednoho kg do slunce?

Vynesení 1 kg na oběžnou dráhu přijde na 20 000 USD (údaj z roku 2006, výhledově to bude díky SpaceX a podobným mnohem méně, ale ne řádově). I kdyby to bylo "jen" 1000 USD, tak pro odpad z jedné elektrárny jde o řádově několik tisíc tun za dobu její životnosti. Takže se tu bavíme o bilionech dolarů, a to je z orbity ještě ke Slunci dlouhá cesta.

Řekl bych, že vystřelování čehokoli do Slunce bude ještě dlouho jen papírová možnost.

0 0
možnosti
Foto

Souhlasím že to je drahé. Ale toho odpadu jsou desítky tun, nikoliv tisíce. A jednou to půjde a bude to i ekonomicky únosné.

0 0
možnosti

Proč si autor neověří takové základní věci jako je datum a píše : "dnes je tomu přesně 30 let" když to bouchlo až 26.4. Dnes je pokud vím teprve 23.4. !!!

0 0
možnosti
Foto

Máte pravdu. Ale nebudu to v textu měnit na "v těchto dnech". To by nebylo košer.

3 0
možnosti
Foto

To se stane, vzpomeňme na TMI nebo Fukušimu. Důležité je, že systém v Československu byl bezpečný, pomineme-li pokus s vlastní ČSL.elektrárnou v Jaslovských Bohunicích. Jaderná elektrárna VVER Dukovany je dodnes TOP a s přehledem nejefektivnější jadernou elektrárnou všech dob R^ Za Husáka se stavělo, rychle, levně a bezpečně R^

1 7
možnosti
Foto

Nesmysl. Právě Černobyl ukazuje jak byla tehdejší socialistická technologie v porovnání s tou západní neandrtálská. Stačí si porovnat důsledky havárií na Three mail island a Černobylu.

7 1
možnosti
Foto

Možná, že přesně takovým způsobem byl se dal provést teroristický způsob. Prostě vypnout zajištění proti výbuchům z jádra. Třeba tím, že poněkud povytáhnete grafitové tyče, nebo je zablokujete atd. Konec konců Fukušima to demonstrovala názorně, že existují možnosti.

0 1
možnosti
Foto

To bychom nesměli mít nic. Úmyslu nezabráníte ničím. I jaderné zbraně se dají teroristicky zneužít. I obyčejný kámen.

2 0
možnosti

Průběh, respektive příčiny havárie byly poněkud jiné. Nedá se souhlasit s tím, že reaktory s vodním chlazením jsou bezporuchové. Američané měli příhodu v elektrárně na Three Mile Island v roce 1979. Došlo k poruše a porušení předpisů při obsluze reaktoru, který vedl k částečnému roztavení reaktoru a dnes se ví, že bylo obrovské štěstí, že havárie neskončila stejnou nebo horší katastrofou jako v Černobylu. Do poslední chvíle se dva nejpovolanější fyzikové přeli o příčinu i možné odvrácení katastrofy. Dokonce chování úřadů bylo dost podobné jako v Rusku. Nejprve guvernér prohlásil, že byl ujištěn, že je vše pod kontrolou a že uvakuace přilehlých oblastí není nutná. Další den změnil prohlášení a uvedl, že situace je daleko složitější než byl ujišťován. Následně své domovy opustilo asi 140.000 lidí. Ti se naštěstí mohli brzy vrátit domů. Elektrárna byla samozřejmě uzavřena, i když se majitelé snažili nedávno získat znovu povolení k provozu. Bohužel se jedná o odvětví, kde se každá chyba násobí s jinou a může se šeredně vymstít. Hlupáci žijí všude.

3 0
možnosti
Foto

Nejde o hlupáky, prostě někteří jednotlivci mohou mít odlišný názor na případná rizika. To máte stejné jako se spekulacemi na burze.

0 0
možnosti
Foto

Sám říkáte, že obsluha obešla tehdy platné bezpečnostní standardy. Tedy nějaké existovaly.

0 0
možnosti
  • Počet článků 1311
  • Celková karma 34,07
  • Průměrná čtenost 3000x
Co mě štve, o tom rád napíšu. Ale i rád něco pochválím. Mám rád hory, lyžování a horské kolo. Živím sám sebe a svou rodinu, nejsem u nikoho zaměstnán, ani nikoho nezaměstnávám. Pracuji si sám za sebe, pro sebe, své klienty a samozřejmě i státní kasu. Nebereme žádné dávky ani podpory. Nic jsem nezprivatizoval ani nezrestituoval. Pokud chcete, napište mi: tflaska@seznam.cz.