Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Na počátku všeho byl nedostatek deviz, jak vyplývá z níže uvedené citace jednoho dobového článku. V souvislosti s železnou oponou k tomu pak přistoupili problémy nepouštět na Západ nositele státního, služebního a vojenského tajemství. A samozřejmě, že do této palety se pak snadno vmísili i příslušná ideologická zdůvodnění.

V textilu jsme již plně nahradili Němce. Musíme snížit vývozní ceny, i kdybychom mělipřechodně doplácet. Osvobozenýnašinec, 20. Června 1947, , s. 3

Při posuzování naší textilní výrobyje nutno brát zřetel na její závislost na zahraničních surovinových pramenech.Hlavně musíme dovážeti bavlnu a vlnu. Vývoz textilu tvořil u nás před posledníválkou podstatnou část veškerého exportu. Za války byli jsme odloučenihospodářsky od světa a vývoj našich textilních továren ustrnul.

0 2
možnosti
Foto

No, a to jste zcela hrubě opomněl brutální zvýšení cen ševcovských floků pro drobné obuvníky, čímž nám kapitalisti s vólstrýtu zkusili zavařit onen báječný rozvoj socialismu. Ještě že nás CCCP zachránil dovozem krivojrožské rudy.....

7 0
možnosti
Foto

"Jak se cestovalo za socialismu"

Blbě

5 1
možnosti
Foto

Ale Vy jste se přece do Západního Berlína, pane Matuško dostal, jak jste psal v minulém příspěvku.

Takže jste za komunistů patřil mezi vyvolené.

1 0
možnosti
Foto

Karma! Jen jednou jsme byli puštěni na dovolenou do Jugoslavie. Otec nabalil dva stany, o dva spacáky navíc a hned v Maďarsku vše prodal, včetně mých malých potápěčských brýlí a ploutví, aby bylo na zmrzliny pro dětičky a kávu pro rodiče. U moře jsme byli, ale byli tam jako nuzáci. Tak jsem to jako desetiletý kluk vnímal.

5 1
možnosti
JN

A v tom je ta relativita. Tam jste si připadali jako nuzáci a doma vám každý záviděl. Je jen na vás, který z obou pocitů si více vychutnáte.

1 0
možnosti
ML

Doplním: dokonca ani do "spriatelenej" cudziny sa nedalo dostať nijako jednoducho. Ešte v roku 1988 sa do Poľska chodilo tzv."na pozvanie". Pozvanie sme si od rodiny bývalej priateľky vybavili, ale do Poľska nás aj tak nepustili.

4 0
možnosti
Foto

Do Polska ta omezení vznikla kvůli Solidaritě.

1 2
možnosti
VH

Čemu se divíte? Pan Hermánek "ztratil paměť" o všem, co se před rokem 1989 dělo. (Přece nebudu tak neurvalý a nenapíšu, že lže, až se mu od huby práší. To je přece jen slušnější ta "skleróza".) Možná mu to pomáhá zapomenout i na jeho činnost (nebo že by ta špatná paměť byla pokračováním oné činnosti?).

Ale souhlasím, že se Hermánkovým nesmyslům musí oponovat. Protože stokrát ....

8 1
možnosti
Foto

No nevím, ale pokud mohu mluvit za sebe, tak jsem rád, že jsem si to tak vcelku pěkně zapamatoval a k dřívějším blogům na toto téma v diskusích popsal.

0 1
možnosti
Foto

1) Nejprve bylo vyhlášení Churchilla v r. 1946 a až potom nějaký ten drátek na hranicích proti invazi mandelinky bramborové, jinak nazývaných střílející agenti chodci.

2) Dokažte, že třeba Britové to měli při žádosti o devizový příslib při svých výletech za železnou oponu lehčí, také nesměli si vzít sebou tolik peněz, kolik by chtěli, jinak řečeno, byl omezen vývoz kapitálu.

0 1
možnosti
Foto

Tak samozřejmě Britům musela už jenom podání žádosti schvalovat Labour party, vyjadřoval se jim k tomu i Uliční výbor a své si jistě řekla i policie. Divím se vaší drzosti, nebo možná hlouposti, že tyto příspěvky tapetujete i k tomuto blogu.

6 1
možnosti
Foto

I81v47a70n 28M92a49r62e29k

28. 3. 2017 9:32

"Karma", Vám p.Flaško i p.Braunovi za naprosto stejné blogy a v téměř identickém čase,přesvědčili jste mě dokonale, tomu se říká "haupttrefa ? [>-] R^

2 1
možnosti
Foto

Proč karma v uvozovkách pane Marku? Domníváte se že je v blogu něco nesprávně? Nebo se na to také díváte z pozice pana Hermánka či Řezníka?

3 1
možnosti
JN

Je to zmíněno v písni Slávka Janouška "Rozhovor s nádražákem": dokonce to v roce 1988 vyšlo na desce.

A hádal se chlap v modrém stejnokroji,

že z Brna do Prahy je blíž

přes Českou Třebovou po koleji,

než do Vídně, no to si piš!

....

prej do Prahy se jede jen pár hodin,

a do Vídně že to trvá celej rok.

5 0
možnosti
JZ

Opožděná, ale zasloužená karma. :-)R^

4 0
možnosti
JL

Tito lidé jsou pomstou starého režimu. Opuštěni, nevybaveni instrukcemi se tady volně plácají. Jediné co jim zůstalo, je servilita a horlivost. R^

6 0
možnosti
VH

Jste si jist, že jsou "nevybaveni instrukcemi"? Nejsou jejich lži naopak důsledkem současných instrukcí?

1 0
možnosti
  • Počet článků 1309
  • Celková karma 34,32
  • Průměrná čtenost 3004x
Co mě štve, o tom rád napíšu. Ale i rád něco pochválím. Mám rád hory, lyžování a horské kolo. Živím sám sebe a svou rodinu, nejsem u nikoho zaměstnán, ani nikoho nezaměstnávám. Pracuji si sám za sebe, pro sebe, své klienty a samozřejmě i státní kasu. Nebereme žádné dávky ani podpory. Nic jsem nezprivatizoval ani nezrestituoval. Pokud chcete, napište mi: tflaska@seznam.cz.