Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Kdyby zaměstnanec viděl každý měsíc kolik skutečně odvádí státu ze své výplaty ( = celkové mzdové náklady zaměstnavatele na zaměstnance, tzv. superhrubá mzda), tak by ho ranila mrtvice. A myslím, že by hnal celou socialistickou vládu od koryt svinským krokem.

Nepodceňujte zaměstnance, že by to nezvládli. V Austrálii, kde žiju, to funguje normálně. Zaměstnavatel odvede pouze 9.5% sociální pojistění ( tzv. superannuation, která se neposílá státu, ale na penzijní fond, který si vybere zaměstnanec) a zbytek si musí zaměstnanec obstarat sám - tj. odvést daně a zaplatit zdravotní. Dělá se to jednou ročně, a pokud s tím má někdo problém, požádá účetního.

Zaměstnanec si může z daní odepsat všechno, co souvisí s jeho prací (např. část nákladů na internet a mobil, náklady na praní pracovních oděvů, vzdělávací kurzy, pokud mu je nezaplatí zaměstnavatel, dopravu do druhého zaměstnání... už mě zrovna nic nenapadá, ale je toho skutečně dost). Povinnost držet účty je pět let.

3 0
možnosti

Zaměstnanec to na pásce vidí - je tam přece pořád ještě superhrubá mzda. Ale drtivou většinu lidí to nezajímá, pro ně je důležitá jediná kolonka: "k výplatě"

0 0
možnosti

Karma. Tvrdá realita dobře psaná. V tomto státě se nevyplatí být slušným občanem, zatím.

0 0
možnosti
Foto

Stát by na tom prodělal. Zaměstnanec by musel mít totiž také nárok na vykázáni nákladů. Např. za PC, účetní program, tiskárnu a kancelářské potřeby atd.

1 0
možnosti

To je přesně o co jde. Zaměstnanci by to jistě rádi přijali, ale výběr daní by se snížil.

0 0
možnosti
Foto

Zaměstnanec to má vždy horší, podnikateli stačí podnikat od deseti k pěti, tedy i se ztrátou, naopak zaměstnanec se musí vyplatit podnikateli, aby ho zaměstnal.

0 0
možnosti

J90a89n 50R43á20ž

2. 5. 2017 19:05

Jsou i témata na kterých se názorově shodneme - Karma

2 0
možnosti

Kdo je zloděj a kdo není by měl rozhodnout soud a ne my tady v nějaké diskuzi.

Co by bylo třeba zrušit v prvé řadě je kalouskův nesmysl, zvaný superhrubá mzda.

Počítat odvody a daně z něčeho, co vůbec nikdy neuvidím, nebudu mít vyplaceno a na co ani nemám mzdový výměr je zvrhlost.

1 0
možnosti

Fakt, že ať se počítají odvody po staru z hrubé, nebo "po novu " ze superhrubé, vyjde téměř stejný výsledek, je zřejmě nepodstatný...

0 0
možnosti

A zamestnanci?

Uz je to dyl, co jsem cetl clanek o kradezich v obchodech. Podle vysetrovani policie tretinu rozkradou zamestnanci sami.

A az budou vsichni podnikatele i zamestnanci svati, nebude treba zadne EET.

1 0
možnosti

Radši to nepište,nebo jim Babiš nechá zlámat ruce,jako soukromým inzerentům.

0 0
možnosti
Foto

Kdyby měli zaměstnanci stejné výsady jako podnikatelé, začali by si dávat to, co platí do nákladů, a stát by finančně zkrachoval. Proto zaměstnanci nemohou mít kontrolu nad svými odvody a tohle poměrně jednoduché papírování musí dělat zaměstnavatel. Jinak by nebyl žádný důvod tolerovat jeho neoprávněné výhody.

0 5
možnosti
Foto

vysvětlovat vám, že odvody na sociální a zdravotní pojištění dělá jak zaměstnanec /to vidí na pásce/ a pak ještě zaměstnavatel za svého zaměstnance /takže vlastně 2x/ je nejspíše zbytečné. Do nákladů pro vaši informaci můžete dát jen položky, které potřebujete k práci. A třeba dovolenou si platí oba stejně s tím rozdílem, že OSVČ v době svého volna spíše prodělává /platí nájem, i když tam není/, tak zaměstnanec obdrží plat, jakoby pracoval. Je toho více, ale vám to stačí - zkuste aspoň pro jednou přemýšlet, než budete psát.

5 0
možnosti

No, že je paušální odsuzování nespravedlivé a hlavně populistické je snad každému, kromě některých ministrů a politiků jasné. Teda každému, kdo neni vůl(í lidu zvolen).

Ale zbytečně strašíte tím, že by si mohl zaměstnanec všechno počítat a odvádět sám.

Kdyby to tak mělo být, prostě banky se přetrhnou, aby nabídly účet, který superhrubou výplatu ihned zpracuje, rozdělí a odešle všechny poplatky a zbytek převede na běžný účet. Samozřejmě za poplatek. Tuhle práci umí i můj mobil. :-)

Ovšem pravda je, že tak jako jsou kreativní někteří podnikatelé, jsou kreativní i někteří zaměstnanci. Proto na moje odvody "dohlíží" zaměstnavatel a na podnikatelské FÚ prostřednictvím EET a třeba kontrolního hlášení.

1 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS