Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Děkuji. Souhlasím se vším (což se mi stává málokdy). R^

0 0
možnosti
JV

J37a94n 71V78e46s82e20l75ý

8. 1. 2020 19:20

Nějaká ochrana autorských práv je asi na místě, ale nesmí se to přehánět. Když vynaleznete perpetuum mobile nebo lék na rakovinu, musíte si svůj objev registrovat v každé zemi, kde ho chcete chránit - a co je důležité - zaplatit mastné poplatky. Navíc u léků končí ochrana automaticky po 10 letech. Jó, to když složíte nějakou odrhovačku, to je jiné kafe. Pokud složíte písničku ve 30 letech a dožijete se 80, máte zajištěnou státní ochranu po dobu 120 let (celý život + 70 let po smrti), a to vše pěkně zadarmo. Nechápu, proč by si autor neměl registrovat své dílo jako každý jiný, a zaplatit za to, jako každý jiný autor myšlenky nebo vynálezu.

5 0
možnosti
ZK

Hezké na tom celém "byznysu" je to že všechna rádia ,TV a podobné další subjekty které šíří autorská díla za to že je šířit mohou platí OSE nemalé peníze ,no a pak si OSA ještě jednou nechá platiot od těch kdo to poslouchají,nehledě na to že jak už tady někde někdo k tomu napsal ,když přijdu do restaurace tak fakt nemusím poslouchat po x-té helenku nebo 40 let starý hit Káji Gotta za který OSA inkasuje.

5 0
možnosti
MT

OSA je mafie a osa d'abla. Kterou vytvorila statem organizovana kriminalita a zlocin.

4 1
možnosti
Foto

OSA to je legalizovaná mafie. Hlavní nemorálním principem, se kterým se stát a majitelé OSA ohánění je princip duševního vlastnictví. Jde o umělý konstrukt, který nevychází z vlastnických práv, jen je křiví a všechny tak podvádí.

7 1
možnosti
JK

No, vynálezy a patenty jsou také duševní vlastnictví a pro lidstvo podstatně významnější, než skřehotání nějaké hvězdičky. A stojí to za srovnání.

1 0
možnosti
JJ

Připomněl jste mi jednu povídku. Možná byla publikovaná zde na blogu. Už nepamatuji autora. Popisovala den kontrolora OSY. Přes den rozdával pokuty tu tomu tu tamtomu. Byly tam vyjmenované téměř všechny případy - tedy otevřená okna domu, auta i hlasitý poslech hudby ve sluchátkách, kdy to poslouchal celý autobus. A končilo to tím, že samotný kontrolor si napařil pokutu, protože zatímco si přehrával nějakou hudbu, vlezla mu pokoje jiná osoba a slyšela to také. Takže to klasifikoval jako nedovolenou veřejnou produkci a ... ;-D

Od švagra jsem slyšela, že se stačí podívat do jejich sídla, aby bylo jasno co jsou zač. Jinak znám pána, který má s nimi spor. Občas pozve nějakou kapelu nebo hudebníky. Těm zaplatí co si řeknou a oni vždy hrají své autorské kusy. Někteří z nich nejsou členy OSA. Vždy jde o neveřejnou produkci a přesto OSA ho sleduje a za každé takové vystoupení požaduje poplatky a to i za hudebníky, kteří v OSA nejsou.

4 0
možnosti
JK

Oni chtějí poplatky i za koncert LŠU pro rodinné příslušníky, kde se prokazatelně hraji pouze skladby umělců, co je OSA ani zastupovat nemůže. :-/

8 0
možnosti
Foto

Patrně z nedorozumění se v diskuzi opakovaně hovoří o dotacích. Nikoliv, v případě OSY se jedná o výběr tantiém, tj. poplatků z provozování.

O "vyvolených" nemůže být řeči, OSA ochotně zastupuje každého, kdo se přihlásí a jehož dílo je veřejně provozováno.

Co se týče malířů a sochařů, i ti mají svoji zúčtovací organizaci, která hlídá platby za použití díla, jen není tak "populární" jako OSA. Známější je agentura DILIA, která, podobně jako OSA, střeží poplatky za použití děl spisovatelů, básníků a dramatiků.

3 2
možnosti
ZK

A taky "zastupuje" i ty kteří se nepřihlásili a i ty kteří musí OSE odvádět i za vlastní tvorbu i když se nikam nepřihlásili,nehledě na to že nikdo neví kde ty peníze nakonec skončí.

5 0
možnosti
PN

Kdyz si pustite Cesky rozhlas, pousteji tam ty stejne odrhovacky od normalizacnich zpevaku uz 40let. To je dalsi penezovod pro vyvolene. Protoze Cro plati tem zpevakum v duchodu za tu produkci penezi vybranymi od domacnosti.

5 0
možnosti
PN

Kdyz solidarita se zpevaky, pak take solidarita s vyrobci zidli. Je to nemoralni zvyhodnovani nejake skupiny obyvatel. Dnesni doba je jina. Pokud nekdo ma co rici ve svete hudby ci zpevu, existuje napr. Youtube. Vydelky jsou tam neomezene a pocet potencialnich divaku v miliardach. A pritom to co je na Youtube ci jinde, muze byt jen reklamou. Jeste vetsi penize muze prinest turne, lide chteji sve idoly videt nazivo.

5 0
možnosti
Foto

Hodně hloupý názor.

0 6
možnosti
  • Počet článků 1310
  • Celková karma 33,67
  • Průměrná čtenost 3002x
Co mě štve, o tom rád napíšu. Ale i rád něco pochválím. Mám rád hory, lyžování a horské kolo. Živím sám sebe a svou rodinu, nejsem u nikoho zaměstnán, ani nikoho nezaměstnávám. Pracuji si sám za sebe, pro sebe, své klienty a samozřejmě i státní kasu. Nebereme žádné dávky ani podpory. Nic jsem nezprivatizoval ani nezrestituoval. Pokud chcete, napište mi: tflaska@seznam.cz.