Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Děkuji diskutujícím za vysvětlení. Teď již chápu a beru svou kritiku zpět. Článek mazat nebudu, to by asi nebylo košer.

1 0
možnosti
Foto

Ručičky jsou správně. Každá ukazuje čas (hodiny a čtvrthodiny nebo hodiny a minuty) na své části ciferníku.

Škoda, že chybí pro porovnání fotka hlavních astronomických hodin, které nemají minutovou ručičku vůbec, mají ciferník 24 hodin, nepřecházejí na letní čas (na ciferníku s římskými číslicemi) a arabskými číslicemi ukazují čas zcela jiný.

0 0
možnosti

Pane Flaško, mrkněte na tu fotku a podívejte se, kam ukazují ty rafice. Ta delší dosahuje do okruží hodin. V něm je okruží čtvrthodin, do kterého ukazuje ta kratší.

Dnešní hodiny to mají obráceně, minutové okruží je vně hodinového. Vždy je uvnitř okruží, které má méně částí.

2 0
možnosti
Foto

Domnívám se, že ty "zaměněné" ručičky jsou návratem k tomu, jak hodiny ukazovaly čas v minulosti. V Hradci Králové na hlavním náměstí jsou taky takové. Prý to je proto, že naši předci moc neřešili minuty, ale důležité pro ně bylo, aby z dálky viděli, kolik je hodin.

2 0
možnosti

Hodiny jsou v pořádku - tedy ve smyslu uvedení do pozdně barokního stavu (i když v dnešní době je to poněkud matoucí).

A ohledně oněch "svébytných" úprav pana Jirčíka - těžko říct, jaká byla skutečná motivace k nim, protože restaurátor to byl podle všeho kvalitní.

1 0
možnosti

Inu byly jen na orloj vneseny současné prvky - a to se asi některým staromilcům nelíbí - přestože valné většině je to jedno.

0 0
možnosti
Foto

Kdosi tu napsal, že D1 je obrázkem naší republiky. A rekonstrukce orloje je druhý. V obou případech to dostal do ruky neumětel.

Kdyby žil můj dědeček, byly by obrázky od originálu k nerozeznání. Podobně jako podle Alšových návrhů maloval strop zdejší sokolovny.

Hodiny? Asi zdejší "hodinář", který mi zase vrátil po nezdařené opravě hodiny bez vteřinové ručičky - že prý, nač ji potřebuji.

Samozřejmě, že si návštěvníci poněkud méně povedených obrázků nevšimnou, ale jde o to, že KDOSI není schopen vybrat dobrého restaurátora. A dobrého programátora na všelijaký ty registry vozidel, IZIPy, Zdravely a podobné projekty.

Ale při rekonstrukci orloje se přeci jen něco povedlo. Je to automatické natahování závaží. Dříve tam byla řada ozubených kol a elektromotor. Teď - jen původní dřevěné bubny na lano. A natahuje to duch radnice - nikde nic, žádné dráty. Jen když je závaží skoro u země, začne se buben sám od sebe otáčet a když je závaží nahoře, zastaví se. Návštěvníci na to koukají v posvátné hrůze. Popis toho zázraku mám k disposici.

Inu - někdo umí, a nikdo o tom neví. Jiný neumí - a tím se dokáže zviditelnit.

Zdravím!

1 0
možnosti
Foto

JJ. To natahování je hezký příklad využití původně výukového mikropočítačového systému Arduino, který je vestavěn do bubnu a natahování řídí.

0 0
možnosti
Foto

Nejsem si jistý, zda hodiny na pražském orloji ukazují čas tak, jak jsme zvyklí dnes.

Jak se malíř Jirčík zhostil restaurování Mánesova kalendária, to je prasárna. Divím se, že si toho nevšiml zadavatel při přebírání díla. Ale je možné, že mezi osobou zadavatele a malířem byly nějaké vazby, jak už to u nás v Česku často bývá.

3 0
možnosti

Hodiny

Na Staroměstskou radnici se vrátily hodiny. Čas ukazují jinak, než jsou dnešní lidé zvyklí - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS