Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čím zdravější Rusko, tím nebezpečnější

Je to smutné, ale posledních asi dvacet let nám ukazuje, že to platí. Člověku musí být těch lidí líto, ale bohužel není jiné cesty, než je opravdu nechat žrát hlínu. 

Po prohrané studené válce litovalo Rusko nejen ztrátu svých satelitů, ale dokonce i svazových republik bývalého Sovětského svazu. Studenou válku Sovětský svaz prohrál z důvodu, že na to prostě hospodářsky neměl. Systém nestavící na soukromém podnikání a volné hospodářské soutěži prostě dlouhodobě neobstojí, to nám již dějiny ukázaly mnohokrát.

            Pokorně, a věřím že proti vůli velké většiny vůdčích elit, se následník Rusko snažilo budovat nějaké demokratické struktury a vybudovat i, byť slabé, tak přeci jen základy tržního hospodářství. Bohužel dlouhodobá degenerace národa provedená po dobu mnoha desetiletí komunistickou ideologií a výchovou vedla k tomu, že to prostě nejde. Lidé mají zažrané pod kůží, že to za ně někdo rozhodne a provede. Potřebují vedení a bohužel potřebují i pocit silné nadřazenosti. To už pak nemá daleko k nacionalismu, který zase stále potřebuje vnějšího nepřítele.

            Demokratický svět se snažil stále podávat pomocnou ruku, ať už po stránce hospodářské, tak dokonce i vojenské. A Rusko hospodářsky rostlo. A tady se ukázal být ten kámen úrazu.

            V HDP na hlavu překonalo Rusko již i Polsko, Baltské země a šlapalo na paty nejslabším členům původních států EU. Každý rozumný člověk si řekl hurá a přál jim to. Ale jakmile se trochu otřepali z hospodářské devastace doby socialismu, začali zase vystrkovat růžky. Rusko si vyzkoušelo zabrání části Podněstří, Osetie a Abcházie a demokratický svět kromě pár slov bububu neudělal nic. Rusko uspořádalo nejdražší olympiádu všech dob v Soči. Rusko bylo na vrcholu. Tak to zkusilo znovu na Krymu a pak dále na východě Ukrajiny. Naštěstí už bylo dost rozumných politiků v demokratickém světě, kteří dokázali říci A DOST! Ale lavina byla spuštěna.

            A tak jsme se doslechli z úst kremelských vůdců, že ruské tanky by klidně mohly být za dva dny ve Varšavě, nebo že z Pobaltí nezbude nic, či zdůrazňování, aby nikdo nezapomněl, že Rusko je jaderná velmoc. Hospodářské sankce byl vysmívány a bylo vidět, jak se Rusko nenápadně připravuje a už se těší na zimu, až bude moci říci té zbývající Evropě ohledně dodávek plynu: A DOST! Z těch prohlášení už dopředu mezi řádky čišelo to natěšení, až to konečně provedou.

            Jenže ti mizerní Arabové srazili ceny ropy na dlouhodobá minima. Ruská ekonomika, která je schopna vyrobit tak maximálně posměch budící Lady, a je bytostně a pouhopouze závislá na vývozu ropy a plynu, byla najednou na dně. A tak mrazy udeřily, plyn do Evropy teče a jsem přesvědčen o tom, že ruští politici jen skřípou zuby nad beznadějí a nemohoucností, že ty kohouty prostě zavřít nemohou. Zbavili by se tak toho jediného a asi už posledního příjmu peněz, který jim ještě zbývá. No a i rétorika trochu vychladla. A tak se ukazuje ta smutná pravda z titulku mého článku, že jen hospodářsky slabé Rusko, je bezpečné Rusko a je kooperující Rusko. Jakmile se postaví hospodářsky na nohy, bude zase řinčet vším možným do svého okolí. Nikdo rozumný si to nepřeje, každý by přál Rusku svobodu a blahobyt, ale Rusko samo dělá vše proti tomu. Svou možnost v posledních dvaceti letech vůbec nevyužilo.

            Evropa to naštěstí začíná chápat. Uvědomuje si zranitelnost na dodávkách energie z Ruska. Německo je vůdčí velmocí v oblasti obnovitelných zdrojů, Litva má hotový terminál na dovoz zkapalněného plynu, který postačí pro celé Pobaltí a dokonce i Finsko, v rezervě máme stále břidlicové plyny.

            Rusko si to uvědomuje a tak s velkou pompou uzavřelo smlouvu o dodávkách plynu s Čínou. Dokonce označovanou jako "smlouva století". Jenže čínští komunisté se s Ruskem nemazlí. To není naivní a demokratická Evropa a USA, které se snažili Rusku pomáhat. Čínští soudruzi jsou si vědomi své hospodářské převahy a totální průmyslové zaostalosti Ruska. Rusko berou jen jako nějakou další rozvojovou zem a dívají se na něj skutečně skrz prsty. Bohužel ale jenom tomu Rusové rozumí, jakýkoliv náznak dobré vůle berou jenom jako slabost nepřítele (pojem partner neznají). Prezident Putin v Číně div nelezl po kolenou aby k tomu podpisu došlo. A tak ona "smlouva století" o dodávkách plynu obsahuje například i článek o tom, že cena plynu bude vždy odvozena od ceny ropy. Momentálně by ani nezaplatila výstavbu toho plynovodu. A už vůbec Čínu nezavazuje k nějakým povinným odběrům.

            Ono to směřuje k jednomu. Nakonec Rusové přijdou na to, že už ani nemají peníze na těžební infrastrukturu a začnou ty vrty na Sibiři Číňanům prodávat na stojato, ať si tam tu infrastrukturu vystaví sami. Čínské firmy budou potřebovat zázemí a začnou si dlouhodobě pronajímat obrovské pozemky pro svou činnost, počítám na 99 let s opcí k pozdějšímu odkupu. Vzniknou tak nejdříve technické, pak průmyslové a nakonec celé aglomerační zóny. A nakonec bude prostě Sibiř rozprodána Číně a ti nebudou potřebovat ani jeden výstřel. Ostatně podobný obchod už Rusové jednou provedli, když prodali Aljašku Američanům.

            Já bych si moc přál, abych se ve svých vizích mýlil. Aby Rusko bylo demokratickou, vzkvétající zemí, zapojenou rovnocenně do mezinárodních struktur. Nejlépe člen NATO, případně i EU. Ale zatím vidím, že samo Rusko dělá vše pro to, aby to bylo zcela jinak.  A události a rétorika ruských vůdců posledních měsíců ukazují, že asi fakt bude pro všechny lepší chudé a rozprodané Rusko. 

Autor: Tomáš Flaška | úterý 6.1.2015 12:02 | karma článku: 29,53 | přečteno: 1697x
  • Další články autora

Tomáš Flaška

Chcimír

Chcimír je vznešená osobnost. Má na mysli blaho všech. Morálně má navrch a myslí to pro každého dobře.

29.4.2024 v 19:11 | Karma: 30,95 | Přečteno: 995x | Diskuse| Společnost

Tomáš Flaška

Nejde o nic jiného, než abych z toho něco měl(a)

A je jedno jestli se jmenuji Konečná, Babiš, Adamová, Rajchl, Mach ... a těch jmen by se našla spousta.

28.4.2024 v 6:56 | Karma: 25,78 | Přečteno: 659x | Diskuse| Politika

Tomáš Flaška

Tomu už šplouchá na maják, že ANO?

Tak jsme se jako děti vyjadřovali o někom, komu jsme chtěli naznačit, že jeho úvahy jsou, mírně řečeno, naprosto mimo mísu. Platí to i dnes ve světě vrcholové politiky.

25.4.2024 v 13:32 | Karma: 41,93 | Přečteno: 3388x | Diskuse| Politika

Tomáš Flaška

Petiční humbuk ANO, aneb srovnání Čechů a Slováků

ANO před měsícem začalo sbírat podpisy pod čtyři petice. A prý to dopadlo perfektně. V tom případě to ale na Slovensku dopadlo hvězdně.

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 26,58 | Přečteno: 773x | Diskuse| Společnost

Tomáš Flaška

Takhle se to dělá, když nemám kde parkovat

Postavit parkovací dům s označením P+R v centru města (konkrétně Liberce), to je už odvaha. A prošlo to.

15.4.2024 v 17:19 | Karma: 26,14 | Přečteno: 1077x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 1313
  • Celková karma 33,78
  • Průměrná čtenost 2995x
Co mě štve, o tom rád napíšu. Ale i rád něco pochválím. Mám rád hory, lyžování a horské kolo. Živím sám sebe a svou rodinu, nejsem u nikoho zaměstnán, ani nikoho nezaměstnávám. Pracuji si sám za sebe, pro sebe, své klienty a samozřejmě i státní kasu. Nebereme žádné dávky ani podpory. Nic jsem nezprivatizoval ani nezrestituoval. Pokud chcete, napište mi: tflaska@seznam.cz.