Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zařezávání malých podnikatelů v přímém přenosu

EET ještě ani nezačala a velké pivovary už hlásí, jak končí desítky malých vesnických hospod, které jim ruší objednávky. V celostátním měřítku nejde o nic. Ale vysvětlete to těm lidem na vesnici. 

Pro ty je to vlastně klub, čajovna, pivnice, kulturní dům, kavárna, divadlo a tančírna, vše v jednom. Nic jiného široko daleko nemají. A už mít nebudou. Boří se lehce, buduje hůře. Ty napáchané škody půjdou napravit moc těžko, ale hlavně za moc dlouho.

            Asi to už pomalu dochází i původci toho všeho, ministrovi financí. Najednou si uvědomil, že podnikatelé s obratem do 250.000 by mohli mít daňový paušál a EET (= Elektronická evidence tržeb) se vyhnout. Prý "to píše život", jak nám sdělil pan ministr. Jenže na rozdíl od pana ministra to ti lidé na vesnicích vědí už mnoho měsíců a let. A stejnou dobu na to upozorňují jako mnoho jiných odborníků i politiků. Panu ministrovi to došlo pár dnů před ostrým startem EET. Stejně jako s e-shopy, ale to je trochu jiná písnička.

            Tak co teď ten chudák na vesnici má dělat? Buď zavřít krám, nebo tedy investovat do EET, naučit se něco, co nikdy nepoužíval, nepotřeboval a ani mít nechtěl, a pokračovat. Zároveň si může požádat o daňový paušál a vyjmutí z povinnosti používat EET. Budiž mu útěchou že při rychlosti našich úřadů, než jeho žádost posoudí a vyřídí, bude moci nainvestované prostředky do EET používat určitě aspoň několik měsíců, než mu bude povoleno celé zařízení zase vyhodit. Chápu, že pro majitele impéria Agrofert jsou ty tisícové sumy pod jeho rozlišovací schopností, pro ty lidi na vesnici jde ale dost často o existenční otázky.

            Ale ministr, který mnoho měsíců prosazuje a zavádí nějaký dost převratný systém, a který pár dní před jeho spuštěním usoudí, že je něco špatně, tak ten rozhodně nedělá svou práci dobře. Rozhodně ji dělá hůř, než třeba bývalý ministr zdravotnictví Němeček, který byl odvolán v zájmu záchrany oranžové strany, ale který určitě žádné takovéto Faux pas nepředvedl.

            Správný předseda vlády by s takovýmto ministrem měl na minutu vyrazit dveře. Nevyrazí, nemůže. Odnesl by to i sám, protože by už určitě dál nevládl. Koaliční matematika je neúprosná. Takže kvůli těm hrátkám těch nahoře to zase odnesou jenom ti dole. Dlouholetá a dlouhodobá klasika, snad už od starověku.

            Ale zpět k EET. Předseda vlády se aspoň rozzlobil, že takto to přeci nejde, měnit podmínky pár dnů před spuštěním. A má pravdu. A nakonec to ale bude on, kdo bude ten zlý. Ministr financí se teď určitě nenápadně posune tam, že se to tedy kvůli předsedovi vlády měnit nebude. On že měl to blaho malých podnikatelů na mysli, ale oranžový partner to celé zarazil. A kampaň v jeho tiskovinách určitě pojede na plné obrátky.

            A ještě se vraťme k těm malým vesnickým podnikům. Pokud bude EET úspěšný projekt, tak může na daních vynést údajně až 18 miliard korun. A i kdyby to byla pravda. Za jakou cenu? Zrušení veškerého společenského života na mnoha místech na venkově, vzájemná nevraživost a závist mezi sousedy, štvaní nepodnikatelů proti podnikatelům, rozdělení společnosti. A to vše při objemu státního rozpočtu 1 180 miliard, za možná 1,52% zvýšení. A to jen v optimálním případě. Ale především je nám tu zatajována i nadále ta výdajová stránka. Sice jí nesou především ti samotní malí podnikatelé, ale jako kompenzace má být sníženo DPH na pohostinské služby a cenu piva. O kolik se tím pádem sníží příjem státního rozpočtu z výběru DPH? O kolik se ten příjem sníží na DPH, spotřební dani a dani z příjmu z důvodu toho, kolik zanikne živností (nejen hospod)? Co bude stát zvýšený počet úředníků, kontrolorů a byrokratů? Aby to nakonec nebylo o tom, že nula od nuly pošla. Finančně. Společenské škody budou nevyčíslitelné.

            Ale ono je to asi o něčem jiném. Stovky milionů ročně bude stát software, správa,  úložiště dat. Údajně jsou ty formy výběru firem, které to budou provádět, poněkud "nepřehledné" a firmy a jejich vlastníci "nějak neznámé". Není to nakonec celé jenom o tomhle?

            A pokud ano, tak je to jako každá zlodějna. Když vám zloděj něco ukradne, tak většinou  ve vašem bytě, autě, domě napáchá mnohem větší škody, než si na krádeži odnese. Toto by byl stejný případ, jenom řádově posunut úplně jinam. Prostě nejvyšší úroveň = nejvyšší sumy a největší škody. 

Autor: Tomáš Flaška | pondělí 28.11.2016 12:07 | karma článku: 45,97 | přečteno: 6946x
  • Další články autora

Tomáš Flaška

Petiční humbuk ANO, aneb srovnání Čechů a Slováků

ANO před měsícem začalo sbírat podpisy pod čtyři petice. A prý to dopadlo perfektně. V tom případě to ale na Slovensku dopadlo hvězdně.

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 25,59 | Přečteno: 737x | Diskuse| Společnost

Tomáš Flaška

Takhle se to dělá, když nemám kde parkovat

Postavit parkovací dům s označením P+R v centru města (konkrétně Liberce), to je už odvaha. A prošlo to.

15.4.2024 v 17:19 | Karma: 25,88 | Přečteno: 1048x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Flaška

Vzpomínka na letošní lyžařskou zimu

V Čechách už jen běžkuji. Sjezdové náčiní vyvážím zásadně do Alp. Letos nám to s počasím vyšlo, tak se trochu pokochejme společně.

15.4.2024 v 4:44 | Karma: 13,72 | Přečteno: 345x | Diskuse| Cestování

Tomáš Flaška

Tak tohle je už opravdu síla, pane Babiši

Nikdy jsem si o hnutí ANO a jeho lídrovi iluze nedělal, to ví každý. Ale říkám si, kde je to pověstné dno?

10.4.2024 v 12:58 | Karma: 43,22 | Přečteno: 6487x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Flaška

Dezinformátor ten lehký život má

Nikdo se ho totiž na nic neptá. Otázka je, jestli to dělá z hlouposti, nebo se zlým úmyslem. V každém případě lhát je špatně. A on se jenom ukájí tím, jak mu klaka tleská.

9.4.2024 v 15:17 | Karma: 31,66 | Přečteno: 1116x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

  • Počet článků 1310
  • Celková karma 33,89
  • Průměrná čtenost 3002x
Co mě štve, o tom rád napíšu. Ale i rád něco pochválím. Mám rád hory, lyžování a horské kolo. Živím sám sebe a svou rodinu, nejsem u nikoho zaměstnán, ani nikoho nezaměstnávám. Pracuji si sám za sebe, pro sebe, své klienty a samozřejmě i státní kasu. Nebereme žádné dávky ani podpory. Nic jsem nezprivatizoval ani nezrestituoval. Pokud chcete, napište mi: tflaska@seznam.cz.