Tomáš Flaška

Za co se asi ti Rusové stydí?

14. 08. 2017 16:55:41
Ruská kinematografie natočila velkofilm o připojení Krymu k Rusku. Úmyslně nepíši o anexi. Prý je to velkofilm s fůrou akcí, tanků, stíhaček, ba dokonce i milostný příběh se line jako nit skrz vítězný děj.

Nicméně zároveň bylo na nejvyšších místech rozhodnuto, že film se bude promítat pouze v Rusku a Bělorusku. Nikde jinde. Proč asi? Jak nám ruská strana, a i její zdejší přikyvovači, neustále tvrdí, tak připojení Krymu k Rusku byl legální akt, mírový čin, zabraňující krveprolití a vycházející z vůle krymského lidu. A předpokládám že i o tomto hrdinném eposu vypráví i tento film. Takže proč se Rusové bojí ten film pustit do světa? Stydí se za něco? Domnívají se, že skutky popsané ve filmu nejsou tak úplně košér?

Nebo je to naopak a film je pouze smyšlenina nevypovídající o skutečném ději při, a teď už řeknu správný výraz, anexi, a nemá s realitou nic společného?

Ať je to tak, nebo tak, něco tu hodně smrdí.

To je úplně stejné, jako když před pár lety natočili a odvysílali film o událostech roku 1968 u nás a když naše televize projevila o tento jistě hodnotný filmařský kousek zájem, tak bylo odmítnuto jí ho prodat. Proč, to si dokážeme jistě živě představit. Asi nebyl tak úplně pravdivý, což bychom my mohli posoudit nejlépe.

A zdá se, že úplně na stejné vlně popluje nejnovější dílo o Krymu. Nezačínal s podobnými praktikami Goebels a nepokračovali v nich komunisti? A co je to za zemi, která v nich v době internetu musí pokračovat i dnes?

Zdroj.

Autor: Tomáš Flaška | karma: 37.54 | přečteno: 1424 ×
Poslední články autora