Volby jsou u nás ovlivňovány a ne, že ne

Co se stalo s kauzou Lithium? Je ticho po pěšině. Zapadla tak rychle, jak se vynořila. A vynořila se těsně před volbami. Proč asi? 

První zprávu o ní přinesl ruský podvraťácký server Aeronet. A pak už se začala šířit, jak už to u takovýchto zpráv bývá. O šíření se postarají tři druhy lidí. Naivové, kteří tu propagandu baští. Školení a placení profesionálové. A lidé přesvědčení o tom, že to dělají pro tu správnou věc.

Tím posledním je předlistopadový velitel slánské tankové divize s excelentními vazbami v zemích bývalého Sovětského svazu a blízký přítel prezidenta Zemana Zdeněk Zbytek. Pouze prý přeposlal e-maily, které obdržel od svých známých, některým poslancům a senátorům. Sám k tomu uvádí: "Informace, které jsem o lithiu obdržel, jsem mailem přeposlal na soukromé maily - tak jak to dělám při zajímavých informacích běžně - desítce svých kamarádů a známých. Mezi nimi i řadě poslanců bývalé Poslanecké sněmovny a i některým bývalým i současným senátorům. S tím, že jsem je ale upozornil, že nemám možnost ony informace prověřit, zda jsou důvěryhodné, či nikoliv".

A tak aféra před volbami začala žít svým životem, když ji postupně přebrala i hlavní média.

Pomiňme teď skutečnost, jestli byla pravdivá a vážná nebo ne. Spíše ne, když už se o ničem nehovoří. Předpokládejme i to, že naši voliči jsou tak vzdělaní a inteligentní, že se podobnými fámami nenechali ovlivnit a volby by dopadly stejně, tak jako tak. Ale nemůžeme pominout, že se tu cizí mocnost snaží působit v oblasti vnitřní politiky a to nejen ovlivňováním voleb.

A co na to naše BIS (Bezpečnostní informační služba)? Ředitel BIS Michal Koudelka přispěchal 01.12. s prohlášením, že nemá informace o tom,  že by snad u nás docházelo k nezákonnému ovlivňování voleb.  A Koudelka dále pokračuje: "BIS ujišťuje občany České republiky, že intenzivně plníme úkoly, které ze zákona máme, neustále vyhodnocujeme veškeré informace a jsme připravení při jakémkoliv podezření na nelegální aktivity adekvátně reagovat."  A tady už mám vážné pochyby o činnosti BIS. Tu aféru s lithiem musel vidět i slepý. A už zase začíná normalizačně mrazit. Obzvláště když si připomene zprávu BIS z roku 2016: "Ruskými prioritami pro rok 2016 byly vlivové a zpravodajské operace vedené v rámci či na podporu hybridní kampaně v kontextu ukrajinské a syrské krize. Oproti roku 2015 však v průběhu roku 2016 vzrostla role a intenzita aktivit ruských zpravodajských služeb na území ČR...".

Můžeme si položit otázku proč by to ti Rusové dělali? Co by z toho měli? Jsme přeci docela malá bezvýznamná zemička. To v USA nebo třeba Německu je to jiné kafe. Odpovím příkladem.

Evropská komise v dubnu 2015 obvinila ruský plynárenský gigant Gazprom, že zneužívá svého dominantního postavení ve střední a východní Evropě a porušuje evropská pravidla hospodářské soutěže. Uvedla také, že v osmi zemích regionu, včetně České republiky, firma znemožňuje konkurenci na trhu se zemním plynem. Evropská Komise zahájila s Gazpromem řízení a pohrozila mu pokutou v přepočtu až 282 miliard korun.

V březnu letošního roku se pak ruský podnik v návrzích zavázal, že odstraní všechny smluvní překážky pro volný pohyb plynu na trzích ve střední a východní Evropě a učiní kroky k lepší integraci těchto trhů. Slíbil i změny, které zajistí, že ceny plynu budou stanovovány na základě tržních mechanismů.

A teď si představme, že bychom nebyli členy tak velkého a silného hospodářského celku jako je EU. A Gazprom by zde ty monopolní praktiky uplatňoval. Pohrozili bychom mu pokutou? Tak velkou? A co by udělal? Své monopolní praktiky by u nás omezil? Tomu nemůže přeci věřit ani prezident Zeman. Vydělával by u nás dál, monopolně, a pokud by se zachoval slušně, tak by si odpustil se nám zároveň vysmívat.

Takže je v zájmu Ruska rozložit EU. Rozložit jednotný trh a smluvně si zavázat jednotlivé státy. Na tom může Rusko jenom vydělat, hospodářsky.

Bohužel je nutno se obávat i toho, že ten druhý krok by mohl být i vojenský. Ukrajina nám to už tři roky ukazuje v přímém přenosu. 

Autor: Tomáš Flaška | čtvrtek 7.12.2017 14:37 | karma článku: 35,62 | přečteno: 1707x
  • Další články autora

Tomáš Flaška

Trocha zpráv na apríla

1.4.2024 v 18:03 | Karma: 29,02

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

29.3.2024 v 9:13 | Karma: 34,44

Tomáš Flaška

Tak si ty ruské volby shrňme

19.3.2024 v 7:04 | Karma: 40,45

Tomáš Flaška

Maďarsko je jako žena prodejná

10.3.2024 v 15:20 | Karma: 38,12

Tomáš Flaška

Zmije

3.3.2024 v 6:49 | Karma: 28,68

Tomáš Flaška

Budoucnost vládnutí ANO a SPD

13.2.2024 v 10:33 | Karma: 40,94
  • Počet článků 1309
  • Celková karma 34,32
  • Průměrná čtenost 3004x
Co mě štve, o tom rád napíšu. Ale i rád něco pochválím. Mám rád hory, lyžování a horské kolo. Živím sám sebe a svou rodinu, nejsem u nikoho zaměstnán, ani nikoho nezaměstnávám. Pracuji si sám za sebe, pro sebe, své klienty a samozřejmě i státní kasu. Nebereme žádné dávky ani podpory. Nic jsem nezprivatizoval ani nezrestituoval. Pokud chcete, napište mi: tflaska@seznam.cz.