Referendum o odvolání prezidenta

Piráti mají za ušima. Ten návrh myslí smrtelně vážně. Vynikající myšlenka, jen houšť! A ještě víc, to je potřeba! 

Nemyslím si, že referendum o odvolání prezidenta je dobrý nápad. To by pak hned po prohraných volbách mohla jedna strana začít okamžitě se sběrem podpisů. A že by s tím letos neměla problémy je jasné. Hlavně by to ale popřelo smysl těch voleb.

Je to úplně stejné jako nějaké referendum o odvolání politika. Když bude někde na vesnici vládnout strejda A, protože ho zvolilo 60% z těch 40% voličů co přišli k volbám, tak pro ty ostatní by neměl být problém ho sesadit. A následně zkusit zvolit strejdu B.

Totéž s přímou volbou starostů. Dokáže si někdo představit jak vládne přímo volený starosta, který nemá oporu v zastupitelstvu, jež je z druhého tábora? Co navrhne starosta chce v zastupitelstvu prohlasovat jak? To by vedlo k totálnímu rozvratu nějaké činorodé činnosti na lokální úrovni. A radu mu bude schvalovat zastupitelstvo, nebo si jí najmenuje sám? To už ale můžeme to zastupitelstvo rovnou zrušit. Ostatně pro příklad nemusíme chodit daleko. U nás už je ústava a parlament také pomalu na odpis, z vůle prezidenta.

Jen tak mimochodem - v Izraeli přímou volbu prezidenta už zkusili. Jenže tam má prezident slušné pravomoci (podobně jako u nás starostové). Pak zjistili že s parlamentem nic nedohodne a zem byla paralyzována. Tak se zase pokorně vrátili k volbě prezidenta parlamentem.

Jsem proto Pirátům za jejich návrh vděčný. Nemohli jasněji poukázat na absurdity přímé demokracii po které tu mnozí tak volají. Díky! 

Autor: Tomáš Flaška | středa 14.2.2018 7:00 | karma článku: 38,04 | přečteno: 4127x