Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Taxikáři jsou pro mě úplné dno

Je už notoricky známé všechno to předražování, okrádání, turbotaxametry, ale i vzájemné propíchávání pneumatik, ničení aut, nebo dokonce i fyzické útoky.

To všechno jsou atributy prostředí mafiánského, nebo i zločinného. Je to tu už léta a nic moc se neděje. Na magistrátu v Praze semtam někdo udělá nějakou kontrolu, výsledek se mediálně rozmázne a zase je na dlouho klid. Dlouhodobá náprava žádná. Vím, že těch černých ovcí je menšina, ale právě ta většina by se měla starat o pořádek ve vlastních řadách. Nestará.

Tak byla jen otázka času, kdy se vyrojí konkurence v podobě Uberu a jiných na stejném principu pracujících firem. Ale ani to nevedlo k tomu, že by se v "klasickém" taxikářském prostředí poměry změnily. Jenom se objevilo to, co známe už z dob dávno minulých z lukrativních štaflů v centru města. Boj, a to i fyzický, proti konkurenci, který vyvrcholil notoricky známým napadáním vozidel Uberu u Letiště Václava Havla.

Nástup Uberu měl být naopak impulsem pro staré taxikáře, aby se od konkurence přiučili a začali podnikat stejně. A dnes už stačí málo - třeba sdílená aplikace v mobilu hlídající jízdu včetně pauz, kilometrů a hlavně ceny. Mohli k tomu přidat možnost placení kartou, nebo právě prostřednictvím té aplikace a rázem by ubylo možností na podvádění. Místo toho taxikáři přitvrdili a začali blokovat pražskou dopravu.

Taxikáři namítají, že oni na rozdíl od Uberu musí mít licenci, zkoušky a já nevím co ještě. Mají pravdu. Taky považuji v době navigací v každém mobilu například zkoušky z místopisu za naprosto zbytečnou šikanu. Ale za to si mohou také sami. Zavedení těchto pravidel byla vždy reakce úředníků na nějaký taxikářský exces, kdy se úředníci naivně domnívali, že to pomůže a taxikářské prostředí se pročistí. Nepomohlo to a prostředí se nepročistilo.

Magistrát je hodně bezradný. A přitom by stačilo poměrně málo. Kromě již zmiňovaných elektronických vymožeností třeba stánek na letišti, který by za paušální cenu, prodával jízdenku na taxi do centra. Nebo za konkrétní cenu na konkrétní adresu. Zákazník by pak poukázku jen odevzdal svému taxikáři a ten by si ji následně nechal proplatit. Letiště by pak nemuselo soutěžit lukrativní stanoviště a k letišti by si mohl zajet jakýkoliv taxikář, bez nebezpečí, že bude okrádat klienty. To by ale musela být vůle, ale především by zřejmě ubyl poplatek pro letiště od firmy, která si to dnes vysoutěžila. Tak zájem není. Ale pak se nesmíme divit. Stejně tak by si kdokoliv mohl předplatit cestu z centra na letiště (nebo nádraží, nebo libovolnou adresu...). A rázem by byl zájem o ty nejlepší taxikáře, s dobře hodnocenou firmou, protože cena by byla předem daná. Ale to je spíše zamyšlení pro úředníky. Teď zpět k taxikářům.

Rozumný člověk se taxislužbě pokud možno vyhýbá. Nebo si jezdí se svým dispečinkem. Mávnout na ulici na taxíka dnes může jen finanční sebevrah, bohužel. Já osobně, i když je třeba skoro půlnoc, tak radši jedu domů hodinu veřejnou dopravou, než taxíkem, byť mě to finančně až tak nebolí. Ale nervovat se, hlídat si cenu, dejte mi pokoj. To už musí být velká výjimka, kdy si taxík zavolám. Ale i tak jedině přes mobilní aplikaci, dispečink a s předběžnou kalkulací ceny. Musí toto vše být?

Klasičtí taxikáři zvolili bojkot magistrály. Moc to nepomohlo. Tak přitvrdili a začali blokovat tramvaje. A tady jde už veškerá sranda stranou. V tramvajích totiž jezdí lidé, kteří prostě na taxíka většinou nemají. Nemají s nimi absolutně nic společného, a je jim jedno jestli jde o nějaký Taxidispečink, nebo Uber. A určitě nemají zájem, čas a chuť vyvíjet nějaký nátlak na vládu kvůli taxikářům. Jich se to ani v nejmenším netýká. Svých starostí mají dost. Prostě blokovat veřejnou dopravu je už totálně za čarou. A proto jsou pro mě taxikáři jednoduše spodina. Ostatně když se někdy podíváte na štaflu na jejich oblečení, případně někdy zaslechnete o čem, ale především jak, si spolu povídají, tak pochopíte, že to rozhodně žádní velcí lumeni nejsou.

V pondělí došlo k blokování  jedné z nejdůležitějších tramvajových křižovatek v Praze v Lazarské ulici. Taxikáři se chtěli vyhnout blokování Pařížské, Staroměstského náměstí a okolí. Na facebooku to zdůvodnili organizátoři taxikářských protestů následovně: "Prostě Evropská, Pařížská, Staroměstské náměstí a jeho okolí jsou pro nás tabu. Jsme přece všichni vlastenci a nebudeme tímto ohrožovat oslavu národa s našimi reprezentanty.

Takže si to vyložme tak, že ti kdo jdou slavit olympijské úspěchy na Staroměstské náměstí jsou nedotknutelní, zatímco maminky s kočárky, staří lidé, důchodci, ale i lidé jedoucí z práce nebo do práce, školáci, turisti - ti všichni jsou plebs, kterému je možno zablokovat tramvaje.

A že jsou vlastenci, jak o sobě taxikáři prohlašují? Stačí si přečíst několik zahraničních průvodců o pražské taxislužbě a pojem toho slova v jejich chápání je jasný.

PS: po prvních taxikářských protestech jsem si jen tak pro zajímavost nainstaloval do mobilu aplikaci Uberu a až budu zase někdy potřebovat taxíka tak ji vyzkouším. 

Autor: Tomáš Flaška | čtvrtek 1.3.2018 11:23 | karma článku: 37,67 | přečteno: 1771x
  • Další články autora

Tomáš Flaška

Petiční humbuk ANO, aneb srovnání Čechů a Slováků

ANO před měsícem začalo sbírat podpisy pod čtyři petice. A prý to dopadlo perfektně. V tom případě to ale na Slovensku dopadlo hvězdně.

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 25,59 | Přečteno: 737x | Diskuse| Společnost

Tomáš Flaška

Takhle se to dělá, když nemám kde parkovat

Postavit parkovací dům s označením P+R v centru města (konkrétně Liberce), to je už odvaha. A prošlo to.

15.4.2024 v 17:19 | Karma: 25,75 | Přečteno: 1045x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Flaška

Vzpomínka na letošní lyžařskou zimu

V Čechách už jen běžkuji. Sjezdové náčiní vyvážím zásadně do Alp. Letos nám to s počasím vyšlo, tak se trochu pokochejme společně.

15.4.2024 v 4:44 | Karma: 13,72 | Přečteno: 345x | Diskuse| Cestování

Tomáš Flaška

Tak tohle je už opravdu síla, pane Babiši

Nikdy jsem si o hnutí ANO a jeho lídrovi iluze nedělal, to ví každý. Ale říkám si, kde je to pověstné dno?

10.4.2024 v 12:58 | Karma: 43,21 | Přečteno: 6484x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Flaška

Dezinformátor ten lehký život má

Nikdo se ho totiž na nic neptá. Otázka je, jestli to dělá z hlouposti, nebo se zlým úmyslem. V každém případě lhát je špatně. A on se jenom ukájí tím, jak mu klaka tleská.

9.4.2024 v 15:17 | Karma: 31,66 | Přečteno: 1116x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

VIDEO: Londýnem běhali splašení královští koně. Vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

Noci zůstávají mrazivé. Ze čtvrtka na pátek spadne teplota pod nulu na celém území

24. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  13:27

Teploty v Česku v nadcházejících dnech opět klesnou k nule a zejména v noci a ráno může i mrznout....

Bezvýhradně plnily jeho instrukce, uvedl znalec o ženách, které zabily vůdce sekty

24. dubna 2024  13:23

Zubařka, která společně s tělocvikářkou v důchodu Irenou Stejskalovou usmrtila vůdce kutnohorské...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 1310
  • Celková karma 33,88
  • Průměrná čtenost 3002x
Co mě štve, o tom rád napíšu. Ale i rád něco pochválím. Mám rád hory, lyžování a horské kolo. Živím sám sebe a svou rodinu, nejsem u nikoho zaměstnán, ani nikoho nezaměstnávám. Pracuji si sám za sebe, pro sebe, své klienty a samozřejmě i státní kasu. Nebereme žádné dávky ani podpory. Nic jsem nezprivatizoval ani nezrestituoval. Pokud chcete, napište mi: tflaska@seznam.cz.