Není toho trochu moc, vládo?

Vládo v demisi, dodávám. Ta by měla být taková jen udržovací, zajišťující chod země. Pak by si svůj plat zasloužila.

Ale místo toho máme už pět měsíců po volbách stále vládu v demisi a vláda to rozjela ve velkém. Čistky ve velkých státních podnicích, pak došlo na náměstky ministrů. Útočí se na GIBS a policii. Účel je jediný, všemi prostředky zastavit trestní stíhání současného premiéra. Premiéra v demisi, dodávám.

Půvabné je vyjádření premiéra vlády bez důvěry parlamentu, že ředitel GIBS musí být odvolán pro ztrátu důvěry.

Pak tato vláda slíbila zvýšit důchody. Nic proti tomu. Ale je potřeba si uvědomit, že je to rozhodnutí, které finančně zatíží vlády několik desetiletí dopředu. To by asi vláda bez důvěry dělat neměla.

Další čóro začalo se změnou daně z příjmu. Důsledkem bude snížení příjmů obcí. Daň z příjmu fyzických osob totiž plyne do rozpočtu obcí. Je to na diskusi odborníků kolik za kolik, jak to případně kompenzovat, dorovnávat. Je to hlavně dost složité. Určitě nic pro vládu v demisi.

A teď přichází zase totální cirkus s DPH. Různé položky, různé sazby. Rád bych zdůraznil, že máme vlastně sazby čtyři (0, 10,15 a 21%). Daňoví poradci jistě mezi nimi umí kouzlit. Celé věci i republice by prospělo zjednodušení, tedy sazby dvě, ale ještě radši jedna. Toto je opět opačná cesta.

Nejlepší je ale návrh na snížení DPH u piva. To už ale nastalo. Při zavedení EET se toto hospodským kompenzovalo tím, že stravovací služby byly přeřazeny z 21 do 15% DPH. Důsledek zavedení EET? Ti malí to zabalili a ti velcí zdražili. A to nemuseli do EET ani příliš investovat. Potřebnou infrastrukturu už měli většinou zavedenou kvůli zaměstnancům a ochraně proti okrádání majitelů provozovateli. Přesto zdražili. Logicky, když konkurence ubyla.

A teď se dozvíme, že budou mít zase nižší DPH. Takže asi bude zase příležitost zdražit. Na závěr dodávám jednu fotku, kterou jsem pořídil v Portugalsku, přímo v hlavním městě Lisabonu a dokonce přímo v centru a nebyla to žádná Happy hour, ale normální celodenní cena. Všimněte si nejen ceny velkého piva, ale i dvou míchaných nápojů. Tak kde to u nás seženete?

Tak snad už by ta vláda ještě mohla navrhnout změnu ústavy o nepřerušitelnosti mandátu vlády dočasné a bude to dokonalé.

Ano. Takto lze posedět v Lisabonu.

 

Autor: Tomáš Flaška | úterý 20.3.2018 18:26 | karma článku: 37,36 | přečteno: 3437x