Bravo vládo! Asi se mi něco stalo.

Že už podruhé za několik dnů zatleskám naší vládě bez důvěry, to by mě tedy ani ve snu nenapadlo. Že by nějaká nemoc? Horečka?

Začalo to jednoznačným postavením se na stranu spojenců a vypovězením ruských diplomatů z Prahy.  Konečně jsem zase po nějaké době cítil hrdost, že jsme platným spojencem, a nikoli stud za chování našich nejvyšších.

Rusko si ale samozřejmě nenechalo nic líbit a vrátilo nám stejnou mincí. Když mají Rusové u nás asi 140 diplomatů a my v Rusku asi 30, tak je to pro nás samozřejmě bolestivější. Přesto jsme do toho šli a já jsem moc rád.

Rusko se ale nespokojilo s nějakým vypovězením diplomatů a obviňuje nás, že s jedem Novičok, kterým byl otráven jejich přeběhlík, máme něco společného. Nedivil bych se, kdybychom se zítra dozvěděli, že byl vyroben u nás a pozítří, že jsme toho dvojitého agenta vlastně zabili my.

Na rozdíl od Hradu, odkud zaznělo souhlasné proruské broukání, naše vláda zaujala k těmto informacím jednoznačný postoj. Řekla: NE! A připojila se solidárně k dalším mnoha zemím Evropy a světa. Bravo!

Již delší dobu u nás byl ve vazbě ruský hacker Nikulin. Je zde důvodné podezření, že nejen že se vlamoval do databází velkých firem, ale že tak dělal ne pro nějaké uspokojení, nebo výdělek peněz, ale pod dohledem, v zájmu, a na pokyny ruské FSB (obdoba sovětské KGB). A dotáhl to v ruské hierarchii dost daleko. V USA byl obviněn a jeho vydání tam bude určitě pro Američany dobrým zdrojem informací o tom, jak to v Ruské kybernetické válce chodí. A že v ní už jsme! Podívejte se kolik je tady například proruských webů a trollů a to i na nejvyšších místech. Jak už u nás zakořenili. Rusové použili naše vlastní zbraně proti nám - demokracie a svoboda slova. Moc dobře vědí že u nich díky kontrole internetu, všech zahraničních subjektů, výstražným vraždám novinářů a preventivnímu zavírání oponentů, nemůžeme nasadit stejné páky.

A tak se mi zdá odpověď na nejnovější ruské obvinění z výroby Novičoku u nás ze strany české vlády přímo nádherná. Je trefná, vtipná, taková švejkovská, ale o to důraznější. Žádné diplomatické nóty do Ruska, ale urychlené předání Nikulina do USA, byť o totéž usilovalo i Rusko. Lepší načasování a silnější ťafku ruským kyberzločincům si lze těžko představit. Proto opět: bravo vládo!

Tragikomické je chování našeho pana prezidenta. Když už pochopil, že nemůže přímo říci ne (vydání Nikulina do USA), tak to aspoň označil za nestandardní krok. To vzhledem k čachrování s ústavou našeho pana prezidenta je opravdu velmi úsměvné vyjádření. Ale naštěstí už úřaduje jenom ve středu, kdy předtočí za několik hodin svůj několikaminutový monolog na TV Zemanov, při té příležitosti udělí tu nejdůležitější audienci a následně pak je opět odvezen do Lán aby se tam na příští pracovní středu zase dal dohromady. Je proto o něm méně slyšet, škod nadělá minimum a klimatu v celé společnosti to jen prospívá.

A hezké Velikonoce!

Autor: Tomáš Flaška | sobota 31.3.2018 10:43 | karma článku: 32,68 | přečteno: 1366x