Brusel zastavil Česku dotace. Hurá!

Podle včerejších zpráv byl pozastaven dotační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost v hodnotě zhruba 114 miliard korun. Dle mě by se to mělo zarazit úplně.

Program byl pozastaven, protože byla nalezena 14% chybovost v jednotlivých projektech. Upřímně řečeno si myslím, že při známé vychytralosti Čechů to číslo není příliš vysoké. Nebo jsou tak chytří, že se na podvody prostě nepřijde.

Dotace je kámen úrazu, po všech stránkách. Já osobně nevidím smysl v tom, když například jeden známý pivovar nedaleko Turnova dostal dotace v hodnotě více jak 100 milionů na novou výrobní linku, nebo na školení zaměstnanců pro lepší prodeje. Jak k tomu přijde konkurence? A argument, jestli si i ta konkurence podala žádost, neobstojí. I kdyby všichni zvládli to úřední papírování, tak všichni určitě tu dotaci nedostanou, jen někteří.

Stejně tak nevidím dotační smysl ve stavbě hotelů, resortů nebo penzionů. A opět oblíbený argument, že to dá místním lidem práci a přitáhne to do zapomenutého kraje turisty, neobstojí. Kdyby tomu tak bylo, tak by někdo mohl zainvestovat a vydělat. Takto se postaví za dotace a za pár let nebudou ani turisti ani práce pro místní. A když se náhodou trefíte do místa, kde už nějaké ubytovací kapacity pro turisty jsou, tak jen kazíte konkurenční prostředí.

Prostě dotace do soukromého bussinesu nepatří. A kdyby v něm nebyly, tak dnes ani nemáme nějakou kauzu Čapí hnízdo a jak by nám bylo hej.

Ale aby bylo jasno, dotace určitě být mají a být musí. 

Pokud v jednom velkém hospodářském (správním, ekonomickém, státním ...) celku jsou regiony s různým stupněm rozvinutosti, tak dotace z centra jsou jediným prostředkem jak ty rozdíly vyrovnávat. Pak si ještě dokážu představit třeba daňové úlevy, ale jiné páky ten celek nemá. Dotace jsou určitě jednodušší, než daňové úlevy. Ostatně v rámci EU stejně platí různé daňové zákonodárství jednotlivých států, takže tady to ústředí žádné páky nemá.

Tak se centrum rozhodne udělovat dotace. To centrum to udělá rozumně, že přidělí dotace a nechá na těch regionech (u nás Česká republika) jak s nimi naloží. A to je ten kámen úrazu. U nás se toho hodně ne přímo rozkrade, ale přinejmenším, řekněme, zašantročí. A hned za to může ta zlá Evropská Unie! Omyl, za to si můžeme my sami. My si je rozdělujeme, my si rozhodujeme na co půjdou a bohužel i my sami je zneužíváme, nikoliv Evropská Unie. Ta občas provede kontrolu a my se jen divíme.

Dotace by primárně měly jít do infrastruktury. Stavba například vysokorychlostních železničních tratí přes naše malé území je jasně evropským projektem, protože rychlou dálkovou přepravu budou využívat lidi napříč kontinentem. Češi jen minimálně. Tady jsou  evropské peníze na místě. Podobně je to s dálnicemi, i když už v menším měřítku.

Dotaci si dokážu představit do stavby kanalizace, čističky, případně vodovodu a plynovodu v Horní Dolní, protože by si ta obec na to v životě nevydělala.

Dokonce ani ty cyklostezky a rozhledny mi tolik nevadí. Bez dotací by se těžko postavily a na rozvoj turistiky to určitě pozitivní vliv má. Problém ale už je, kdo zaplatí provoz a údržbu. Proto bych tady s dotacemi byl už opatrnější.

Dotace určitě mohou být pro vědu a výzkum. Mohou být i pro popud na mezinárodní spolupráci na společných projektech. To lidi sbližuje a o tom koneckonců Evropská Unie je.

Dle mě by tu hodně lidí našlo hodně smysluplných projektů vhodných na dotace. A je to dobře.

Ale jak bylo napsáno již na začátku - dotace nepatří do oblastí, kde existuje konkurence. O tom to je a za to, že u nás se konkurence dotuje, nemůže ta zlá Evropská Unie, ale my sami díky rozhodování o tom, jaké dotační programy jsme vypsali. Nenadávejme proto za špatné dotační programy Evropské Unii, ale jen sami sobě. A ještě více těm, co dotace navíc zneužívají. Jmenovat ani netřeba.

Autor: Tomáš Flaška | středa 11.4.2018 11:14 | karma článku: 41,40 | přečteno: 4317x
  • Další články autora

Tomáš Flaška

Trocha zpráv na apríla

1.4.2024 v 18:03 | Karma: 28,93

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

29.3.2024 v 9:13 | Karma: 34,39

Tomáš Flaška

Tak si ty ruské volby shrňme

19.3.2024 v 7:04 | Karma: 40,45

Tomáš Flaška

Maďarsko je jako žena prodejná

10.3.2024 v 15:20 | Karma: 38,12

Tomáš Flaška

Zmije

3.3.2024 v 6:49 | Karma: 28,68

Tomáš Flaška

Budoucnost vládnutí ANO a SPD

13.2.2024 v 10:33 | Karma: 40,94
  • Počet článků 1309
  • Celková karma 34,42
  • Průměrná čtenost 3004x
Co mě štve, o tom rád napíšu. Ale i rád něco pochválím. Mám rád hory, lyžování a horské kolo. Živím sám sebe a svou rodinu, nejsem u nikoho zaměstnán, ani nikoho nezaměstnávám. Pracuji si sám za sebe, pro sebe, své klienty a samozřejmě i státní kasu. Nebereme žádné dávky ani podpory. Nic jsem nezprivatizoval ani nezrestituoval. Pokud chcete, napište mi: tflaska@seznam.cz.