Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
N

Novotnak

15. 4. 2010 16:06
Apropo, zapoměl jste na odečitatelné položky

Takže i současná lineární daň je exponeniální.... Tím nechci nikoho hájit, to dodávám jen tak pro úplnost. :-)

0 0
možnosti
TF

Tomáš Flaška

15. 4. 2010 16:08
Re: Apropo, zapoměl jste na odečitatelné položky

Ano, nejsou tam. Zaznělo to i v diskusi. Proto jsem uváděl: "pro jednoduchost vezměme...". Jinak by to bylo zahlcení čísly. Tohle měl být jen názorný, jednoduchý, zřetelný příklad.

0 0
možnosti
OM

bestiak

15. 4. 2010 16:04
clanek se mi libi...

autor ma naprostou pravdu, zadny z jeho kritiku mu neni schopen oponovat primo stejnymi priklady, ale pisou tady nesmysly o detech uklizecek a podobne....jinak nezbyva nez souhlasit, ze progrese je prachsprosta zlodejna.

0 0
možnosti
L

lrklo

15. 4. 2010 16:13
Ano, nejsem schopen oponovat příkladu

že uklízečka má 15 000,- Kč měsičně a manager 50 000,- Kč.;-D;-D;-D

0 0
možnosti
T

Tecumtha

15. 4. 2010 15:54
Diskuse s lidmi, pro něž je slovo manager, eventuelně

podnikatel apriori sprosté slovo , prostě není možná. Oni ani nechtějí pochopit co je v článku napsáno.

0 0
možnosti
L

lrklo

15. 4. 2010 16:11
A kdo za to může ??

;-D;-D;-D

0 0
možnosti
ME

Me Eva

15. 4. 2010 15:50
Argumentace je zavádějící, rádobyhumorný tón nechutný

-a to podotýkám, že nejsem uklízečka; možná to bude tím, že svou domácnost udržuji sama, mám mezi předky sedláky a naučila jsem se tedy na rozdíl od pana manažera manuálními pracemi nepohrdat. Trestán? Pan manažer je trestán za to, že může odvést více, aniž by byly ohroženy jeho minimální životní funkce? Jsou trestáni rodiče za to, že mají děti, starší lidé za to, že jim odcházející životní síly již nedovolují dosahovat takových výkonů, jako v mládí, nepraktičtí talentovaní matematici nebo malíři za to, že jejich nadání jim umožňuje tvořit, ale již ne rejžovat, 95% dětí za to, že se jejich rodiče nestali manažery a podobně? .. Kdo se prohání po dálniční síti, studoval /stát za něj zatím platil pojistné, pokud nebyla tato škola státní/, nechává si na pojišťovnu operovat srdeční cévy ucpané tukem, pojede do Ameriky, kam lze bez víz.... To není uklízečka.

Tento blogger má nereflektovanou vulgaritou svých názorů blízko k p. Paroubkovi.Kdo z vás na to má, že?

0 0
možnosti
D

drevorubec

15. 4. 2010 16:12
Re: Argumentace je zavádějící, rádobyhumorný tón nechutný

Já sice také nejsem nijak uchvácen slohem a putavostí článku, ale z věcného hlediska má autor pravdu. V sociálním státě je těžké nastavit míru solidarity bohatších s chudšími. Spíše, progresivní zdanění příjmu, zcela rovnostářský přístup ke státním službám a zdravotnictví a penalizace lidí, kteří jsou ochotni v práci strávit více hodin, přijmout větší odpovědnost s vidinou většího výdělku o které je stát sprostě obere.

0 0
možnosti
D

daabi

15. 4. 2010 15:49
Další

co si ještě nekoupil kalendář a netuší jak jde život v demokratických zemích, pantáto doba ranného kapitalismu v EU nemá místo, za ním musíte třeba do Číny

0 0
možnosti
NS

Normální student

15. 4. 2010 15:30
:)

A další návrh takovýchto "ekonomů" a "myslitelů", jako je autor, bude ve smyslu: "zrušme stát, stejně jeho služeb nevyužíváme všichni stejnou měrou a ve stejné výši":-P

0 0
možnosti
KK

KK46

15. 4. 2010 15:11
Termín "rovná daň" je zavádějící

Souhlasím s autorem, že termín "rovná daň", jak se běžně používá, je nesprávný. Rovná daň znamená stejnou částku, jako např. daň z hlavy. Danění stejným procentem bych nazval "lineární" nebo "proporcionální". Tomu by odpovídal graf průběhu v závislosti na příjmu: a) Rovná daň - rovnoběžka s osou x - tedy na příjmu nezávislá - b) Lineární daň - šikmá přímka procházející průsečíkem os c) progresívní daň - lomená čára s postupně se zvyšující strmostí.

K problému sprevdlivosti té či oné daně se nevyjadřuji. Pragmaticky hodnotím pravděpodobný následek progresivity: Postižení se částečně naučí triky, jak daň minimalizovat, částečně odejdou do daňových rájů a částečně zkrachují. Výsledkem bude minimální zvýšení výběru a nárůst nezaměstnanosti.;-)

http://karelkuzel.blog.idnes.cz

0 0
možnosti
D

daabi

15. 4. 2010 15:51
Re: Termín "rovná daň" je zavádějící

a kdy ta apokalypsa v  západních a severských zemích nastane?  Tam je daň silně porgresivní a funguje to.

0 0
možnosti
RN

rene1879

15. 4. 2010 15:05
To dopadne špatně...

Je-li dnes stejné procentní zdanění už málo a žádá-li se zdanění stejnou taxou, směřujeme k obrovskému sociálnímu výbuchu, proti kterému byly známé události ve 20. století jen operetkou. Podle autora je progresivní nebo jen vyšší zdanění nespravedlivé, nad rozdíly v odměňování nezapochybuje. Horentní platy manažerů oproti třeba technikům řídícím výrobu přece vůbec nevyjadřují rozdíly v náročnosti práce! V chemičce, kde jsem pracoval, odešel zkušený technolog z výroby. Výroba zkolabovala a provoz byl uzavřen, protože nebylo dosahováno požadované kvality. Naproti tomu celý podnik fungoval rok  bez ředitele. Nijak se to neprojevilo--

Když se budou odvádět daně podle návrhu autora, budou si všichni spoustu věcí platit sami. A pak nebudou současné žebrácké púlaty stačit. Propadneme se do stávek a nepokojů, protože když člověk nemá třeba na zaplacení doktora pro nemocné dítě, ztratí zábrany a bude slyšet na extremní názory. Člověk lynčovaný davem by ještě rád platil velké daně...

0 0
možnosti
VT

Johyn

15. 4. 2010 15:17
Re: To dopadne špatně...

V případě, že odešel technolog a provoz zkrachoval došlo k tomu, že ani ředitel tedy své místo neměl. Chemička někomu patřila a majitel provoz špatně řídil. Zvlášť proto, že jeden člověk byl nenahraditelný.

Druhá věc a myslím podstatnější je, že jeden jediný schopný člověk dokázal svými schopnostmi ovlivňovat podnik. Vlastně tedy nejdůležitější člověk v podniku. Byl podle tohoto oceněn? Spousta diskutujících by řekla " vždyť má stejné potřeby jako ostatní a tak ať má tedy stejný příjem".  Dejme tomu měl plat vysoký. Tak mu ho pořádně zdaníme ať je hezky solidární. Výsledek je, že se ten schopný na to vykašle a nakonec ztratí zaměstnání všichni. Díky rene, lepší příklad snad ani nelze nalézt.

0 0
možnosti
JD

hzahza

15. 4. 2010 14:45
progresívní daň je v pořádku

vyděláš víc, odveď to ať ti zbyde stejně jako jiným. Máš přeci stejný žaludek, ne? ;-€

0 0
možnosti
BT

Bezpřezdívečný Tomáš

15. 4. 2010 14:48
Re: progresívní daň je v pořádku

;-D to opravdu myslíte vážně nebo jste takhle vtipný záměrně?

0 0
možnosti
PV

Pavel57

15. 4. 2010 14:34
Daň Z PŘÍJMU, ne z OSOBY

Když se mluví o rovné dani, tak

- rovná daň z osoby by znamenala, že každá osoba platí stejnou daň

- rovná daň z příjmu znamená, že každá koruna příjmu má být zatížena stejnou daní

tedy rovné je to, že každá koruna příjmu je zdaněna stejnou (rovnou) daní, nikoli že každá osoba pobírající nějaký příjem má zaplatit stejnou částku. Když používáme slovo ROVNÝ, tak bychom s měli dívat i na to, CO je rovné.

0 0
možnosti
  • Počet článků 1312
  • Celková karma 33,95
  • Průměrná čtenost 2997x
Co mě štve, o tom rád napíšu. Ale i rád něco pochválím. Mám rád hory, lyžování a horské kolo. Živím sám sebe a svou rodinu, nejsem u nikoho zaměstnán, ani nikoho nezaměstnávám. Pracuji si sám za sebe, pro sebe, své klienty a samozřejmě i státní kasu. Nebereme žádné dávky ani podpory. Nic jsem nezprivatizoval ani nezrestituoval. Pokud chcete, napište mi: tflaska@seznam.cz.