Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

V únoru 2018 vyšlo najevo, že farma Čapí hnízdo i nadále pobírá ze státního rozpočtu drobné dotace určené malým a středním firmám a to i v situaci, kdy je vlastníkem farmy společnost Imoba, součást koncernu SynBiol. Ten však dotačním podmínkám nevyhovuje. Za situaci dle ministerstva zemědělství odpovídá za dostace žadatel, když vyplňuje čestné prohlášení, která podle zjištění Hospodářských novin mohla obsahovat nepravdivé informace. Zástupci společnosti Imoba se k situaci odmítli vyjádřit, později pak oznámili, že dotaci vrátili. Jediným akcionářem SynBiolu byl právě Andrej Babiš.

10 0
možnosti
Foto

Kalouskovu křídlu došlo, že Čapí hnízdo nezabralo a tak si objednalo IT, aby poukázalo na střet zájmů. O jak nezávislé vyšetřování šlo, dokazuje třeba únik závěrečné zprávy. Jurečka předal firmu manželce a to nevadí. Dotace čerpá taky. A jinak to ani nejde. Jakmile dotace jsou, musí se o ně rvát všichni hráči na trhu. Protože ti bez dotací, musí zákonitě zkrachovat.

11 17
možnosti
Foto

Jasně, má v tom prsty Kalousek. ;-D

9 0
možnosti
MP

No počkejte, o dotace si musíte zažádat a někdo Vám je musí přiklepnout. A pokud si Agrofert požádá o dotace a dostane je, protože splnil příslušné podmínky, tak na tom v principu není nic špatného, ani že dostane více než vloni. Pokud dělá projekty, na které lze čerpat dotace, tak by byl hloupí, kdyby o ně nežádal, to snad může udělat každý...

Osobně mi není jasné, čím přesně se Babiš provinil a kde přesně má být problém a nikde to výslovně není uvedeno. Na základě diskusí u článků jsem se dozvěděl zhruba toto:

1. Chyba nastala v tom, že Agrofert v žádosti uváděl čestné prohlášení, že není ve střetu zájmů, což údajně není pravda. Na dotaz proč to tedy úředníci nerozporovali hned na začátku mi bylo řečeno, že oni to nekontrolují, jen formálně zda to je přiloženo, kontrola probíhá maximálně až zpětně namátkou. Takže je třeba rozhodnout, zda to čestné prohlášení bylo nebo nebylo v pořádku, to ale bude dlouhý právní spor, takže nějaká hysterie teď není na místě, je třeba vyčkat.

2. Tvrdí se, že problém je v tom, že dotace schvalují komise jmenované vládou, tudíž si Babiš přihrává dotace. Jiní lidé (viz bod 1) ale zase tvrdí, že o přidělení dotace žádní úředníci nerozhodují, dostane ji každý, kdo požádá, má v pořádku listiny, a samozřejmě jsou splněny technické podmínky projektu (to se kontroluje, ale to teď není ten problém, to se neřeší).

Tak prosím někoho o vyjasnění, jak to tedy je - pokud je pod schválením vyplacení dotace podepsán konkrétní úředník, tak je třeba s vyšetřováním začít tam. Pokud není konkrétní osoba, která by to schvalovala, tak je nutné vyčkat posudku na předložené dokumenty. Ale ať tak nebo tak, první na ráně by měly být statutární orgány dané společnosti, která o dotaci zažádala, tak proboha proč pořád Babiš, ten to určitě nebude. To by se musela prokázat nějaká přímá vazba, že Babiš dotyčnému např. přikázal žádat.

Pokud dojde na vyšetřování a bude to řešit policie, tak ta je zase pod palcem ČSSD a Hamáčka, takže to Babiš také pod kontrolou nemá.

10 2
možnosti
JS

Hlavní problém je v tom, že již minulá koalice ohýbala prováděcí legislativu tak, aby to vyhovovalo Agrofertu.

4 1
možnosti
Foto

Jasně, Agrofert jsem předal do svěřeneckých fondů, které neovládám. Až odejdu z politiky, bude Agrofert zase můj. Stejně jako s Čapím hnízdem. ;-D

10 1
možnosti
Foto

Další sprostý útok na demokraticky zvolenou veličinu! Normální slušní lidé se ale nenechají zviklat. R^R^R^

7 4
možnosti
Foto

Závist prolíná dějiny lidstva a je příčinou největších svinstev, které byly v historii napáchány.

5 3
možnosti
Foto

Vzpomeňte si na svá slova, až budete mít zvláštní daň a názvem "vratka". Nebo, až po pádu Babiše bude další ministr váhat s navyšováním pensí, protože se bude holt splácet.

Těším se, až v té době uslyším, jak to za Babiše bylo fajn....

19 2
možnosti
JH

Nezapomeňte také na ministra Hřebíčka.

3 0
možnosti
SN

:-).....Jiří, díky za připomenutí. Řebíček ,(ODS), jehož podnik měl roční obrat 700 milionů, odešel z politiky, když jeho podnik měl obrat 7 miliard. A Fiala byl potichu. samopzřejmě i Kalousek ! Co je křikukvůli vráceným 50 mega. Záleží na úhlu pohledu, ,pane autore! R^

2 9
možnosti
MB

Je stejně srandovní, kdy z pomalé, byrokratické a zbytnělé EU musí zaznít jasné slovo do našich domácích řad! - Cituji -

"Komise tvrdí, že je na VNITROSTÁTNÍCH ORGÁNECH , aby takový střet zájmů řešily. Jak moc je ale realistické, že by čeští státní úředníci byli schopni rozhodnout proti svému vlastnímu premiérovi?“ ptá se Lambert za EU! (To je přesně ono - že ANO) ... :-)

7 2
možnosti
  • Počet článků 1313
  • Celková karma 33,77
  • Průměrná čtenost 2995x
Co mě štve, o tom rád napíšu. Ale i rád něco pochválím. Mám rád hory, lyžování a horské kolo. Živím sám sebe a svou rodinu, nejsem u nikoho zaměstnán, ani nikoho nezaměstnávám. Pracuji si sám za sebe, pro sebe, své klienty a samozřejmě i státní kasu. Nebereme žádné dávky ani podpory. Nic jsem nezprivatizoval ani nezrestituoval. Pokud chcete, napište mi: tflaska@seznam.cz.