Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

Nejen zasloužená, ale i superkarma R^:-)

3 0
možnosti
MK

Stanovovat důchody, kdy po dlouhou dobu budou ve výpočtu dva naprosto rozdílné ekonomické systémy, je vždy problém a určitě zde na vše neplatí ta Vámi uváděné měřítko zásluhovosti. Špičkoví odborníci (ekonom, lékař, vědec a řada dalších), kteří šli do důchodu v 90. letech, nemohou se svým důchodem dosáhnout ani na ty průměrné co do výkonnosti ve stejném oboru, kteří šli do důchodu o 10 let později; a nepomohou tomu ani přepočtové koeficienty. A to jsou ti dnešní s věkem přes 85 a proto jednorázové přidání je zcela na místě a jen lepí díru, která je u některých mnohem větší.

Další problém úzce související je valorizace. Důvodem valorizace je inflace. Ta se vypočítává ze spotřebního koše a už zde je diskutabilní, co v něm je. Jak srovnat pohyb cen např. ve stavebnictví (cena bytů), automobilů, počítačů proti třeba základním potravinám?! U důchodců, hlavně u těch s nižším důchodem, jsou zákl. potraviny stěžejní složkou spolu s platbou za služby a energie. Když zvýšení cen nezbytných položek ovlivní komodity zbytné, nastává nepoměr při zachovávání zásluhovosti; zjednodušeně: ten s výrazně nadprůměrným důchodem dostane při valorizaci při principu zásluhovosti mnohem více na výrazně zdražené máslo než ten s důchodem podprůměrným. Omšelé heslo o stejných žaludcích zde bohužel platí, ať už je společenský řád jakýkoli.

Ke zmírnění mých z části kritických slov k Vašemu článku je potřeba připomenout, že celou problematikou se zabývají mnohem chytřejší lidé než jsem já, Vy a všichni diskutující dohromady.

3 0
možnosti
Foto

Omšelé je tvrzení o výrazně drahém másle. Máslo nijak výrazně nezdražilo, naopak jeho cena vzrostla minimálně proti ceně předrevoluční. Takže dnešní důchodci i ti nejchudší, mohou jásat, že si za důchod mohou pořídit výrazně více másla než před revolucí. :-)

6 0
možnosti
MS

Máte pravdu, ale v jedné věci s vámi hluboce nesouhlasím - že nízké důchody mají ti, kteří to daleko nedotáhli. Není žádným tajemstvím, že k nižším důchodům se dopracovala poměrně početná skupina OSVČ, která díky neinformovanosti, vyplývající z nezájmu všech předchozích vlád o tuto početnou skupinu, netušila, k jak nízkým důchodům jejich samostatná výdělečná činnost směřuje. Na skutečnost, že OSVČ jsou z hlediska důchodů nejvíce ohroženou skupinou, upozornila právě až ministryně Marksová. Takže to hodnocení, že majitelé nižších důchodů to daleko nedotáhli, je vůči většině OSVČ hodně nefér.

3 0
možnosti
JF

J67i61ř27í 54F85o44g44e78l

6. 2. 2019 19:10

Ale důchody OSVČ jsou jen odrazem toho, co do systému dávali. Jestliže platili minimum, mají i malý důchod. Poněvadž však málo odváděli, určitě si dost našetřili......

7 0
možnosti
JL

Diskuze o duchodech v CR pod timto bloggem presne ukazuje ceskeho cloveka v zajeti statni organizace. Misto reseni zakladniho problemu, poukazujeme na dilci nerovnosti v dnesnim duchodovem radu. Dokonce je zde nenavist proti tem, majici vyssi zaklad na pocitani castky na vyplaceni. Velka vetsina tleska na upravu a hlavne na vyrovnani casky pro kazdeho duchodce. Presne podle hesla socialnich vymozenosti. Nedelej nam program, kde neni rovnopravnost pro vsechny ucastnene.

Mohu jen povzdechnou nad nemohoucnosti ceskych obcanu mit nekolik programu pro duchodove zabezpeceni. To vsak nabourava heslo socialistickeho diktatu. Jeden program pro ovladani vsech obcanu. Tu silu ovladani si prece ta horni smetanka neda narusit. A my, jako ovecky, ve sve lenosti a nezajmu jeste tu smetanku volime. Uzasne!!!

0 0
možnosti
Foto

Jestli "Venezuela" Maláčová vydrží ve funkci celé volební období, pak nás pánbu ochraňuj. Důchody srovná tak , jak když kdysi Voskovec s Werichem stříhali živý plot...pěkně ty nejvyšší ostříhat až na základ..To jsme žehrali na její předchůdkyni Marks(x)ovou ???!!!

Ptal se mne na radu ( jen tak nezávazně) můj syn , VŠ , poměrně vysoká manažerská pozice , dvoj až troj násobek průměrného platu : Jak se zabezpečit na důchod ? Se třema dětmi a dvěma psy(;-D) , ženou - též VŠ na mateřské si těžko může dovolit měsíčně ukládat nějakou relevantní částku na přilepšení na penzi - t.j. cca 20 000 Kč.

Tak jsem mu řekl po pravdě - nevím. Ten socany zavržený 2. pilíř byl snad řešení.

2 0
možnosti
JS

Ještě poraďte, jak se má zabezpečit člověk se třemi dětmi bez psa a s průměrným platem. Nějak se zapomíná na to, že v průměru EU vydává na důchody cca 10% HDP, zatím co u nás cca 7,4% HDP. O tom se jaksi příliš nemluví.

6 0
možnosti
MB

Člověk má takový důchod = jaký jej chtěl mít. Podrobil se systemu, který mu nastavil Stát. Vykonával práci, pro kterou se rozhodl. Rodil - pobral všechny výhody a nevýhody, které se s tímto pojí. Pořád je to o jeho dobrovolnosti. Pravda, ti úspěšnější jsou pak v rámci Solidarity trestáni. 2x - Za vyšší výdělek odvezli větší daň + následně - jejich důchod tomu vloženému neodpovídá. Ono to ani jinak nejde - Své části se zříkají ve prospěch těch zbylých. Já s tím kupodivu souhlasím - Jinak to asi, ani nejde. Zajímavé je, že ti se nebouří - Bouří se ti, kteří jim - za to mají poděkovat ... :-)

6 0
možnosti
VV

Ovsem co vim, tak v CR maji ty nejvyssi duchody byvali komunisticti papalasi a lampasaci kteri si valeli sunky nekde v kancelari a sli do duchodu v petapadesati.

3 0
možnosti
JS

Pane Vokoune, bohužel o tom neexistuje žádná statistika, ale obávám se, že se hrubě mýlíte. Ti bývalí komunističtí papaláši rozhodně neměli nějak zázračné platy. K zázračným platům a důchodům se dostali pouze ti, co včas úspěšně převlékli kabát a soudci. Ovšem i ti jsou ubožáci proti důchodcům, kterým se podařilo dostat do funkcí v EU na př. Špidla......

1 1
možnosti
BH

Co brání těm špičkovým pracantům odkládat z nadprůměrného platů na stará kolena?

Jinak ani ten nejlepší chirurg bez pomocného personálu a uklízeček neudělá nic! Samozřejmě ať má víc, ale né stokrát.

2 2
možnosti
Foto

No vidíte. Přesně o tom ten blog je. Mají víc. Ale ať se opováží mít víc o tolik, o kolik víc do systému zaplatili!

4 0
možnosti
Foto

Občané s vysokými příjmy odvedou v produktivním věku na důchodovém pojištění mnohem více, než pak čerpají ze státního pilíře. Lidé s nízkými příjmy pak mnohdy čerpají ze státního více, než sami odvedli na sociálním pojištění. Důvodem je právě redukce při výpočtu důchodu. Občané s nadprůměrnými příjmy mají relativní nízký důchod ve srovnání s příjmem před ochodem do důchodu, za to lidé s podprůměrnými příjmy mají relativně vysoký důchod.

15 4
možnosti
Foto

Přesně o tom ten blog je.

1 0
možnosti
DH

Kupodivu musím přiznat, že tentokrát snad poprvé souhlasím s nadpisem Vašeho dnešního, zde zveřejněného blábolu.

A neustále mne stresují zprávy o zvyšování důchodů, které jsou skutečně onou největší zlodějnou na naší společnosti, na kterou musíme my mladí vydělávat. Vždyť ti současní gerónti penzystýcký si něco takového skutečně nezaslouží ! Vždyť to byla převážně a právě ona generace, která tu celá ta léta držela zuby, nechty u moci onen hnusný totálitní, šedivý, nešťastný, normalizační režim, kvůli němuž se nacházíme v takovém svrabu v jakém jsme a z kterého se stále nemůžeme vybabrat.

A kdyby nebylo nás mladé generace, kteří jsme tehdy na podzim v onem 89 ́ pozvedli ten prápor svobody a demokrácije, který hrdě vztyčený nad našimi hlavami neustále neseme vstříci nové šťastné, svobodné a demokratické budoucnosti, tak věřím, že kdyby nebylo nás, kteří jsme otočili včas kolem dějin, tak bychom nejspíše všichni již dávno hlady a bídou pokapali.

A přitom právě oni současní penzisté se neustále vyššího věku dožívají, neboť oni nepoznali dřinu a úsilí jaké čeká nás, protože ve svých produktivních letech tak akorát na všelijakých těch stranických, ROH, SSM a jiných schůzích většinu pracovní doby strávili. A pokud už na pracovišti byli, tak je zajímalo jaký melouch tak v pracovní době udělat, nebo kde co pokradnout v souladu s tehdejším heslem "Kdo nekrade, okrádá rodinu".

0 12
možnosti
Foto

"My mladá generace, kteří v roce 1989....". Hm, takže je vám tak 55 a víc? Tedy mladá generace?

Občane Horáku, proč zrovna Vy píšete o blábolu???

4 0
možnosti
  • Počet článků 1311
  • Celková karma 34,22
  • Průměrná čtenost 3000x
Co mě štve, o tom rád napíšu. Ale i rád něco pochválím. Mám rád hory, lyžování a horské kolo. Živím sám sebe a svou rodinu, nejsem u nikoho zaměstnán, ani nikoho nezaměstnávám. Pracuji si sám za sebe, pro sebe, své klienty a samozřejmě i státní kasu. Nebereme žádné dávky ani podpory. Nic jsem nezprivatizoval ani nezrestituoval. Pokud chcete, napište mi: tflaska@seznam.cz.