Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jenom pro zajímavost. Letoun ve kterém se Gagarin zřítil byl Mig-15 UTI vyrobený v Československu v Aeru Vodochody. Výrobní číslo 612739.

0 0
možnosti
Foto

Někdo zmínil Koroljova. Ten chudák dřepěl v gulagu, než sověti přišli na to, že nikdo jiný nedokáže fungující raketu navrhnout. Měli štěstí, že si na něho vzpomněli dřív, než by tam vydechl naposledy. To by bylo po slávě.

Více v knize Petra Tomka Ztracený Měsíc.

10 0
možnosti
JK

Ale takových bylo více... Třeba A.N. Tupolev :-/

1 0
možnosti
VV

A je znamo, ze MIG 15 Jurije Gagarina byl z nebe sfouknnut okolo proletajicim SU 15.

2 0
možnosti
Foto

A že z neznámých důvodů nefungovaly katapultovací sedačky.

1 0
možnosti
MB

Bez ideologického balastu děluji :

1) Vážím si kteréhokoliv astronauta, který do podivného stroje vstoupil! Bez sepsané Závěti - to zřejmě není možné. Rizik plno - u prvních letů pak zejména. J. Gagarin, běžný člověk slévač - Následně ikona propagandy. I namáhavý a následně otravný život "Putujícího a vystavovaného exponátu"! Zcela vyvrácený život + alkoholismus .

2) Dnes je sympatickou legendou - USA , Andrew Feustel. Do Atlantisu vložil Písně Kosmické, v Endeavouru se proletěl Krtek, Mezinárodní kosmická stanice byla následně obohacena kresbou židovského chlapce z Terezína. Tak nějak by to mělo vypadat + současné besedy po ČR. Ženu, s českými předky samozřejmě po boku:-)

3 1
možnosti
Foto

Kdyby měl hrát SSSR otevřeně, tak by musel přiznat, že nikdy nesestrojil ani vlastní tank, atomovou bombu, letadlo, raketu a žádného austronata nevyslal do vesmíru. Ba ani tramvaj nevyrobil. Všechny dovážel z ČSSR. Totéž NDR.

6 1
možnosti
WW

:-) Ale to je přece všeobecně známo. Slavný ruský střední tank z druhé světové vyšel z předloh a plánů amerického konstruktéra. Vývoj vodíkové bomby urychlil superšpion Feklisov (rusáci princip znali, ale veškeré to know-how kolem by zabralo spoustu času a peněz. Rosenberga a jeho manželku vynechávám, protože ti byli spíš "ideoví"). Letadla, například jeden typ amerického bombardéru se okopíroval do posledního šroubku na příkaz Stalina, pouze fotoaparát, který si v kokpitu zapomněl americký pilot, byl nahrazen nějakou "skvělou" ruskou značkou - domnívali se, že je to součást výbavy a rozkaz přece zněl, okopírovat vše a nic nemodifikovat! Tryskové motory - dodnes Angličané nechápou, co je přimělo jim je poskytnout jako dar. Von Braunovy rakety v rámci válečné kořisti skončily u obou stran. Tramaway nevím, ale na nízkou orbitu se skutečně dostali. Paranoia rusáků v tomto programu měla důvod - američtí špioni se také uměli infiltrovat. Ano, jsou nějaké malé nesrovnalosti v záznamech z příčiny, že rusáci "dokumentovali" až po úspěchu s pečlivým arangmá (zkušenost s Reichstagem). Filmové kamery musely být vypnuté, aby se případný neúspěch nemohl vynést. Proto např. Gagarin vstupuje do výtahu rampy ve zcela jiném skafandru, než jaký má na televizní obrazovce z "přímého" televizního přenosu z orbity (pod helmou chybí záplata otvoru vzduchotechniky), takže záběr z interiéru kosmické lodi na hlavu kosmonauta byl dodatečně nasnímán ve studiu v nebývalé kvalitě, neodpovídající důsledkům z analogového přímého přenosu a rychlosti, což úspěch nesnižuje - svědci startu i přistání jsou, ale může to vyvolávat nějaké otázky zaviněné propagandou.

7 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma R^:-)

2 2
možnosti
VD

První ruský start v přímém přenosu taky skončil neslavně, přesně v linii předchozího. Komentátor seděl v kabině, ze které ale neměl výhled, co se děje na rampě, a tak četl připravený komentář. Do celého světa se linul hlas, jak raketa stoupá, nabírá rychlost... a ona zatím se v planenech zřítila na rampu. Než to někomu došlo a komentátora vypnul :-))))))

2 0
možnosti
JK

Nějaký datum by nebyl? Nikde jsem o tom nečetl. A komentátor musel asi sedět kilometry daleko, jinak by asi explozi nepřeslechnul, že. Záběry explodující R-16 jsou známé.

Stejně ta i první věta mi nějak nedává smysl.

1 0
možnosti
PL

P18e88t19r 10L88u86k77e91š

12. 4. 2019 9:34

Tomáši, k smrti Gagarina: Lovec, Svět Křídel 2008. Autor knihy (S.M. Kramarenko) se potuluje svou leteckou kariérou a v jedné z kapitol rozebírá Gagarinovu havárii. U vyšetřování havárie byl. Žádné senzační odhalení nečekejte.

1 0
možnosti
MS

Vy snad věříte výsledkům jakéhokoliv vyšetřování komise v tehdejším SSSR?8-o

2 0
možnosti
JZ

Já se teda do žádných spekulací nechci pouštět.

Jen takovou poznámku k propagandě. Je jasné, že soupeření (a tedy i propaganda), který systém je lepší, fičela na obou stranách naplno. Ale nepřestává mě fascinovat, jak tu propagandu obě strany pojaly přesně opačně.

Jak Američani (aby ukázali, že jsou nejlepší) všechno natáčeli a pouštěli do světa i s rizikem toho, že celý svět uvidí tragédii v přímém přenosu. Je až neuvěřitelné, co všechno mají natočeno a co je dostupné.

A naopak Sověti (taky aby ukázali, že jsou nejlepší) nic do světa nepouštěli, naživo nešlo nikdy nic. A v případě úspěchu se zpožděním kratičká, úderná zpráva s nic neříkajícími záběry, v případě neúspěchu paranoidní snaha o utajení úplně všeho.

7 1
možnosti
JK

Třeba výstup Leonova do vesmíru byl v přímém přenosu.

3 0
možnosti
JK

Tak vražda... Přijde mi dost nelogické, že Gagarinovi zakázali kosmické lety, aby nepřišli o živoucího boha sovětského lidu a pak ho zabili při obyčejném letu na cvičném letadle...

4 0
možnosti
  • Počet článků 1309
  • Celková karma 34,42
  • Průměrná čtenost 3004x
Co mě štve, o tom rád napíšu. Ale i rád něco pochválím. Mám rád hory, lyžování a horské kolo. Živím sám sebe a svou rodinu, nejsem u nikoho zaměstnán, ani nikoho nezaměstnávám. Pracuji si sám za sebe, pro sebe, své klienty a samozřejmě i státní kasu. Nebereme žádné dávky ani podpory. Nic jsem nezprivatizoval ani nezrestituoval. Pokud chcete, napište mi: tflaska@seznam.cz.