Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Kdyby měl hrát SSSR otevřeně, tak by musel přiznat, že nikdy nesestrojil ani vlastní tank, atomovou bombu, letadlo, raketu a žádného austronata nevyslal do vesmíru. Ba ani tramvaj nevyrobil. Všechny dovážel z ČSSR. Totéž NDR.

6 1
možnosti

:-) Ale to je přece všeobecně známo. Slavný ruský střední tank z druhé světové vyšel z předloh a plánů amerického konstruktéra. Vývoj vodíkové bomby urychlil superšpion Feklisov (rusáci princip znali, ale veškeré to know-how kolem by zabralo spoustu času a peněz. Rosenberga a jeho manželku vynechávám, protože ti byli spíš "ideoví"). Letadla, například jeden typ amerického bombardéru se okopíroval do posledního šroubku na příkaz Stalina, pouze fotoaparát, který si v kokpitu zapomněl americký pilot, byl nahrazen nějakou "skvělou" ruskou značkou - domnívali se, že je to součást výbavy a rozkaz přece zněl, okopírovat vše a nic nemodifikovat! Tryskové motory - dodnes Angličané nechápou, co je přimělo jim je poskytnout jako dar. Von Braunovy rakety v rámci válečné kořisti skončily u obou stran. Tramaway nevím, ale na nízkou orbitu se skutečně dostali. Paranoia rusáků v tomto programu měla důvod - američtí špioni se také uměli infiltrovat. Ano, jsou nějaké malé nesrovnalosti v záznamech z příčiny, že rusáci "dokumentovali" až po úspěchu s pečlivým arangmá (zkušenost s Reichstagem). Filmové kamery musely být vypnuté, aby se případný neúspěch nemohl vynést. Proto např. Gagarin vstupuje do výtahu rampy ve zcela jiném skafandru, než jaký má na televizní obrazovce z "přímého" televizního přenosu z orbity (pod helmou chybí záplata otvoru vzduchotechniky), takže záběr z interiéru kosmické lodi na hlavu kosmonauta byl dodatečně nasnímán ve studiu v nebývalé kvalitě, neodpovídající důsledkům z analogového přímého přenosu a rychlosti, což úspěch nesnižuje - svědci startu i přistání jsou, ale může to vyvolávat nějaké otázky zaviněné propagandou.

7 0
možnosti

P71e91t52r 15L42u74k59e95š

12. 4. 2019 12:37

No, tanky jsou ve srovnání s lety do vesmíru poměrně přízemním tématem, tak snad jen poznámku:

Waldo, ten "slavný ruský střední tank" byl původní a určitě nevyšel z plánů a předloh amerického konstruktéra.

Rusové dlouho před vznikem T-34 koupili prototypy lehkého rychlého tanku (konstruktér Walter Christie), který se od předchůdců řešil uspořádáním a odpružením kol. Kopií amerických prototypů byl BT-1 a řada pokračovala postupně zdokonalovanými lehkými tanky BT-2, BT-5, BT-7.

Střední tank T-34 o řadu let později převzal pouze systém zavěšení kol, což bylo celkem praktické. Vinuté pružiny se v ruských vagónkách dělaly a na rozdíl od torzních tyčí nebyla výroba tak náročná na přesnost. Trochu nešikovné bylo, že často praskaly: T-34 byl poměrně těžký a kvalita pružin proměnlivá..

5 0
možnosti

R^

Tank bych ani nevzpomněl, ani atomovou bombu...šlo o reakci na předchozí. Co se týče tanku, mám jen, že se vycházelo z předloh či plánů amerického konstruktéra, tj že nešlo o jeho kopii. Ruské "příspěvky" nelze popřít, i když řada z nich byla z nouze ctnost - výroba byla zaměřena na kvantitu, jednoduchost, nekvalifikované pracovní síly, podmínky. A ukázalo se, že to bylo dobré.

3 0
možnosti

Urcitym zlepsenim v T-34 byli motory. V roce 1954 jsem se podilel na generalce motoru pouzitych k pohonu vrtnych soustav. (v Hodonine) Bylo nam receno, ze tento model motoru pochazel z T-34 a byla to odvozenina z tanku nemeckeho. Dvanacti valec v provedeni "V" s velmi kvalitnim vstrikovanim. Byl to disel. Jeho velikost a sila by se jeste dnes nemusela stydet.

Co tim chci rici? Ve vyvoji se vsude pouziva moznosti a znalosti druheho. Kdyz si odpustime politiku mista, dostaneme stejne lidi. At mluvi rusky ci anglicky.

1 0
možnosti

R^

Máte pravdu, jde to napříč, všemi směry... Z jedné ruské televizní epochy (70.let) mám ve sbírce mini černobílý televizor Schiljalis (15x15x20cm), který byl unikátní v tom, že obrazovka vyplňovala celou přední stranu (ovladače byly na boku a vzadu). Protože nemám rád nefunkční krámy, bez očekávání úspěšnosti opravy jsem jej dal do servisu (bylo to v dobách analogového vysílání) a za dva dny mi volali, ať si pro něj přijedu, že je opravený. Na místě jsem se dozvěděl, že oprava byla jednoduchá - měli k ní originální americké schéma. :-)

1 0
možnosti

J68o54s16e52f 54N30i51k69l

12. 4. 2019 13:10

...a od koho opisoval raketový průkopník K.E.Ciolkovskij ?

2 0
možnosti

A nebo jaho následovník Koroljov, který stvořil sovětský raketový program, zatímco američany poslal do vesmíru nacista von Braun...

2 0
možnosti

;-D Ale rusáci si domů také odvezli von Braunovy rakety, respektive části dílů (podle oficiálních zpráv), které pečlivě zkoumali a podle nich vyráběli a zkoušeli své. Von Braun se nechal zajat Američany, tudíž se rusáci museli spokojit s výpovědmi zajatců, kteří o tom něco věděli a pak s přeživšími svědky z pracovních čet, kteří poskytli know-how z výroby. Vždyť Koroljova mezikontinentální raketa zužitkovala poznatky z Braunovy rakety.

3 1
možnosti
Foto

Poznatky se využívaly vzájemně.

Von Braun třeba využil při konstrukci V2 výsledky výzkumů Američana Goddarda (konkrétně mísení paliva v motoru prakticky zkopíroval).

Američané i Rusové nechali německé konstruktéry pracovat odděleně od svých vastních národních týmů. V USA byl tým s Němci o něco rychlejší než jejich národní tým. Rusové nechali německé konstruktéry sice pracovat, ale jen jim koukali pod ruce a nakonec kontruovali rakety sami.

3 0
možnosti
  • Počet článků 1310
  • Celková karma 33,60
  • Průměrná čtenost 3002x
Co mě štve, o tom rád napíšu. Ale i rád něco pochválím. Mám rád hory, lyžování a horské kolo. Živím sám sebe a svou rodinu, nejsem u nikoho zaměstnán, ani nikoho nezaměstnávám. Pracuji si sám za sebe, pro sebe, své klienty a samozřejmě i státní kasu. Nebereme žádné dávky ani podpory. Nic jsem nezprivatizoval ani nezrestituoval. Pokud chcete, napište mi: tflaska@seznam.cz.