Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
VB

Včera jsem v zahranič. zdrojích taky mapovala míru očkování v různých zemích, zaujaly mě aplikované dávky v míře vyšší, než byl počet obyvatel dané země. U Bruselu jsem si řekla, že tam asi započetli i přespolní politiky a administrativní aparát institucí EU (možná přibrali i členy svých rodin). Novináři to někdy pletou, někdy není jisté, zda jde o přepočet na milión či jiný počet obyvatel. Jedině když člověk sleduje určité země delší dobu, pak se např. dozví, že některé státy mají tendenci vykázat počet distribuovaných (ne vždy aplikovaných) dávek. Jsou to stejně jen orientační čísla (slušné země si v této oblasti nehrají na závody, netlačí hrubě na občany). Museli bychom z toho taky odpočíst ty, kteří "po očkování" zemřeli a už nevytvářejí kolektivní imunitu, a taky případy lidí, u nichž vakcína moc nefungovala - onemocněli po očkování covid-19.

1 0
možnosti
TJ

Předpokládám, že ten problém vznikl poměrně jednoduše - není to článek, je to souhrnná statistika, do které odněkud "tahají" data. Takže někdy na začátku, řekněme v lednu, vytvořili českou verzi a řekli si "státy očkujou především, ne-li výhradně svoje příslušníky" (což je dost rozumný předpoklad) - tak tam napsali "plně očkovaní". S tím základem se od té doby nehýbalo, mění se jen data, podle toho, jak jim to z Bloombergu teče.

Až do bodu, než Gibraltar začal očkovat kolemjdoucí Španěly, ten popisek v podstatě odpovídal. Proč v podstatě? Protože u ostatních států taky bude někdo, koho naočkovali, protože šel zrovna kolem, jenom těch lidí nebude tolik, takže to statistiku výrazně neovlivní.

(A pokud bychom chtěli být jo přesní, tak když si najedete na jednotlivé země, tak tam máte nápis "administrovaných vakcín / Země / XY %", takže je jasné, co se tím míní. Což nevylučuje skutečnost, že z nadpisu vcelku přijatelně popisujícího skutečnost se kvůli specifičnosti gibraltarské situace stal nadpis skutečnosti neodpovídající. Možná by byli rádi, kdybyste jim to nějak hezky napsal, že tam kvůli vývoji situace teď mají nesmysl :) )

2 0
možnosti
Foto

Je jasné, že tak nějak to vzniklo. Ale na půvabnosti sdělení o 114% vlastních obyvatel to nic nemění :-).

3 0
možnosti
Foto

Naočkovali svoje (už koncem března), načež začali očkovat Španěly ze sousedství. Při tom prý ještě v tom březnu asi 3,5% obyvatel očkování odmítalo.

5 0
možnosti
SL

Nemá to nějakou souvislost s tím, že spadají pod Británii? Třeba tam očkují námořníky apod., kteří ale mají britský pas a na skále jsou jen ve službě...

0 0
možnosti
MS

Možná očkují za úplatu i cizince. Elementary, dear Watson! ;-)

2 0
možnosti
  • Počet článků 1313
  • Celková karma 33,77
  • Průměrná čtenost 2995x
Co mě štve, o tom rád napíšu. Ale i rád něco pochválím. Mám rád hory, lyžování a horské kolo. Živím sám sebe a svou rodinu, nejsem u nikoho zaměstnán, ani nikoho nezaměstnávám. Pracuji si sám za sebe, pro sebe, své klienty a samozřejmě i státní kasu. Nebereme žádné dávky ani podpory. Nic jsem nezprivatizoval ani nezrestituoval. Pokud chcete, napište mi: tflaska@seznam.cz.