Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

O52t16a85k12a87r 79S21e13k83l

26. 10. 2021 15:18

V podstat2 souhlas a karma . Existuje mnoho teorií o tom , kolika procenty má spalování uhlí v Evropě vliv na zhoršování klimatu - nejvíce se jedná o první jednotky...chci ale říci něco jiného. mnoho se hovoří o tom , že v létě málo svítilo a málo foukalo...I kdyby byl slunečný fičák od června do září : kam by tu přebytečnou elektřinu schovali na zimu ?

Podzemní zásobníky plynu jsou , ale skladování elektřiny je v plénkách. Sice se snad už vyvíjejí i vyrábějí obří baterie , ale jejich dosavadní kapacita vzhledem ke spotřebě je marginální.

Kapacita PZP ( zásobníků plynu) není letos v létě zcela využita , obchodníci čekali před vtláčením na příznivé ceny - podobně jako Bohemia Energy -:(

A tak bych skoro řekl : dobře už bylo.;-€

0 0
možnosti
ZZ

Reuters upozorňuje, že Gazprom nemá žádnou povinnost zásobovat evropský trh plynem k okamžitému dodání. Gazprom už několikrát zopakoval, že smluvní závazky plní a v minulosti Evropu varoval, že spoléhat se na takzvaný promptní trh, tedy na trh s plynem k okamžitému dodání na rozdíl od dlouhodobých smluv, povede k výraznému cenovému kolísání.

Ruský prezident Vladimir Putin řekl, že Rusko zvyšuje dodávky a chová se jako spolehlivý partner. Upozornil přitom, že Evropská unie učinila špatné rozhodnutí, když se před lety začala odklánět od dlouhodobých smluv a začala je nahrazovat smlouvami o nákupu plynu na promptním trhu.

Problémem EU bylo to, že chybějící elektřinu z větrných elektráren nahrazoval dlouhodobým spouštěním plynových elektráren, které vycucaly zásoby plynu ze stávajících zásobníků. Následně musely být spuštěny i uhelné elektrárny, protože výpadek větru, ty plynové elektrárny, nestačily pokrýt.

:-/

4 1
možnosti
ZZ

Všechno musí být realizováno ve správný čas.

Geniální podnikatelský plán nelze realizovat ani příliš brzy, ani příliš pozdě.

EU to s tou drahou energií, prostě a jednoduše, nezvládla - ale nechce to veřejně přiznat.

;-(

1 0
možnosti
Foto

J14i80ř11í 13K40i93n87d32l

25. 10. 2021 10:21

Za raketový růst cen energií může daň z CO2 na všechno, nesmyslné odstavování moderních uhelných a jaderných elektráren, přemrštěné energetické daně a gigantické ekologické dotace. U každého z nich se jedná o miliardy eur, které byly ukradeny z kapes daňových poplatníků a odběratelů energie.

5 0
možnosti
Foto

J15i42ř20í 38K58i71n59d30l

25. 10. 2021 10:20

V současné době je na světě přibližně 450 jaderných reaktorů v přibližně 190 jaderných elektrárnách. Svět vyrábí přibližně 10 % elektřiny pomocí jaderné energie, což je o něco více, než kolik se vyrobí pomocí větrné a solární energie. V současné době se staví více než 50 nových reaktorů, mnoho projektů je ve fázi plánování.

0 0
možnosti
ZZ

O to hloupější je odpor našich politiků ( i EU ) proti urychlené dostavbě jaderných reaktorů v Dukovanech a Temelínu.

;-(

2 1
možnosti
Foto

Ideální by bylo, kdyby státy a ani EU nerozhodovaly kdo a jaké zdroje bude stavět a jakým způsobem je bude nabízet svým zákazníkům.

1 0
možnosti
JS

Můžete mi laskavě prozradit, když ne stát ani EU, tak kdo rozhodne a postaví?

0 0
možnosti
Foto

Uhelné elektrárny elektrárny jsou dnes odsířené a odpadním teplem vytápí okolní města .Kdo je nahradí ???. Zatím není náhrada. Obnovitelné zdroje , tak to je k smíchu. Německo vypustí 0,75 miliardy tun ročně, podíl Evropy na světových emisích se pohybuje kolem osmi procent. A my si myslíme, že v příštích deseti až dvaceti letech doputujeme k nule. Zaprvé se to nepovede, za druhé budou redukce, jichž s velkým utrpením dosáhne Evropa, v celkové bilanci světa zanedbatelné. Větrná energie je čistě dotační záležitost, bez dotací nemá smysl. Německo má osm sousedů a jedním je ČR odkud může dovážet elektřinu, když nefouká vítr, což se v posledních dvou letech v Německu děje. Když se ocitne Německo v zásobovacích potížích, nakoupí draze proud od sousedů, když vítr fouká hodně, má proudu nadbytek a hrozí, že přenosová síť zkolabuje a tak se jej zbavuje dodávkami k sousedům, kteří kvůli tomu utlumují své zdroje a to se týká i nás. To utlumení není zadarmo a udělat to musíme, protože to nařídila EU,

3 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
2 0
možnosti
PS

Hlavní je si připomínat co řada lidí ani netuší. Greendeal je samozřejmě o penězích. Ty vznosné řeči o čisté přírodě jsou jen pro užitečné idioty. Greendeal měl hlavní spouštěč když si eurosoudruzi (rok 2014) spočítali že ročně státy EU platí zahraničním dodavatelům komodit pro výrobu energie 400 miliard eur. Takže vezmeme 400 miliard a staneme se lídrem v OZE prachy zůstanou doma a navíc snížíme závislost na Rusku. A jak se to povedlo? Neuvěřitelná neschopná tlupa odložených nevolených politiků nás za potlesku užitečných idiotů vede k útesu jako stádo lumíků.

15 3
možnosti
Foto

J97i54ř17í 30K29i76n84d64l

25. 10. 2021 11:09

Nějak tomu nerozumím.

0 0
možnosti
JK

Česku momentálně blackout nehrozí, stále jedou uhelky u kterých má ČEPS nasmlouvané rezervy pro výkyv v síti. To je něco co jádro neumí, zvýšit nebo snížit výkon z hodiny na hodinu. Jedině snad velká rána z poza hranic, kterou ani trafa nezastaví. Ovšem takový malý blackout 1-3 dny by asi zatřepal s bruselskými křesly řádně, a pámbu ví, že by to bylo potřeba. Jakkoli se cítím být Evropanem a věřím, že evropská ekonomická integrace je jediná šance na slušnou prosperitu, bohatou Evropu a dobrou životní úroveň, myslím si, že snahy zlomit odpor přes koleno nejsou správné. Není totiž vůbec jisté, že elektromobilita je správná cesta, to prosazují energetičtí lobbisti v EU a jejich moc nad politiky je obrovská, jedním knoflíkem sundají vládu kdekoliv.

Správná cesta je diverzifikace paliv, energetický mix, propojené ostrovní provozy a kapesní jaderné zdroje. Jenže to znamená faktické odejmutí moci majitelům obřích energetických firem typu ČEZ. Rozpad energetických gigantů, a jejich vlivu na politiku, je možný jen prostřednictvím energetické krize, ve které ztratí páky na politiky. Co si budeme povídat, bude to bolet a nemuselo by, stačilo by jen málo, energetičtí giganti musí uznat, že velké centrální zdroje nejsou cesta a musí podpořit téměř autonomní ostrovní provozy. To ovšem znamená ztrátu moci a vlivu na politiku, že by se toho dobrovolně vzdali je utopie.

6 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
2 0
možnosti
Foto

Na tomhle se s vámi bez problémů shodnuR^.

2 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
1 0
možnosti
Foto

...Ale to co píšete ústy Layenové je přeci dlouhodobá energetická politika EU...

Tak to bych skutečně neřekl. Ačkoli nikdo z nejvyšších hlavounů EU nikdy na plnou pusu neřekl "atom ne", tak se k němu stavěli nepřátelsky a odmítavě v tom smyslu, že znemožňovali jeho stavby brutálním zbyrokratizováním a dali volnou ruku nátlakovým protijaderným aktivistům.

Tak jako Orbánův plot, po střetu s realitou, po 5-6 letech přestává být tím špatným, a EU dokonce bude podporovat stavbu plotů v jiných částech vnější hranice Schengenu, tak i u jaderných zdrojů EU dochází k poznání, že bez nich to nepůjde. To to ale trvalo, mají minimálně jednu europětiletku zpoždění, ale ve věci jaderných zdrojů spíš dvě nebo tři.

5 0
možnosti
  • Počet článků 1313
  • Celková karma 33,79
  • Průměrná čtenost 2995x
Co mě štve, o tom rád napíšu. Ale i rád něco pochválím. Mám rád hory, lyžování a horské kolo. Živím sám sebe a svou rodinu, nejsem u nikoho zaměstnán, ani nikoho nezaměstnávám. Pracuji si sám za sebe, pro sebe, své klienty a samozřejmě i státní kasu. Nebereme žádné dávky ani podpory. Nic jsem nezprivatizoval ani nezrestituoval. Pokud chcete, napište mi: tflaska@seznam.cz.